PSD pregătește o posibilă moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu, în această sesiune parlamentară
- Cristi Dorombach
- 23 mai 2021, 16:39
Sorin Grindeanu a spus când va depune PSD moțiune de cenzură. E nemulțumire totală față de Guvernul Cîțu în tabăra social-democrată, dar conducerea pesedistă vrea să se asigure că moțiunea de cenzură nu va fi un glonț irosit. Lucrurile în coaliția de guvernare încep să se degradeze, susține Grindeanu.
PSD pregătește o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu în această sesiune parlamentară. Declarațiile au fost făcute de prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.
”Mai e timp”, dă asigurări prim-vicepreșdintele PSD, care își amintește că și guvernul pe care l-a condus a fost răsturnat la jumătatea lunii iunie.
Prim-vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, afirmă că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură în actuala sesiune parlamentară, dar acest lucru se va întâmpla atunci când şansele de a trece sunt cele mai mari.
El consideră că mai este timp pentru depunerea moţiunii, argumentând: ”Vă aduc aminte că moţiunea de cenzură care a reuşit să mă dea jos a fost depusă undeva la jumătatea lunii iunie”.
PSD, nemulțumit de guvernare
Sorin Grindeanu a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, dacă social-democraţii sunt mulţumiţi de Guvernul Cîţu, având în vedere că nu au depus până în prezent moţiune de cenzură.
”Suntem, din contră, nemulţumiţi total, dar moţiunea de cenzură, am spus chiar la începutul sesiunii parlamentare, că o vom depune pe această sesiune parlamentară atunci când şansele noastre de a trece această moţiune sunt cele mai mari.
Testăm aceste lucruri zi de zi în Parlament prin diversele acţiuni pe care le facem. Ca să vă dau un simplu exemplu recent, cel legat înfiinţarea unei comisii de anchetă legat de ceea ce au spus până la urmă tot cei de la putere cu numărul morţilor. Atunci haideţi să facem o comisie de anchetă. În continuare majoritatea există în Parlament PNL – USR – UDMR”, a explicat Grindeanu.
”Tensiuni politice interne în PNL”
El crede că lucrurile în cadrul coaliţiei încep să se degradeze din cauza tensiunilor politice legate de alegerile interne în PNL.
”Eu cred în schimb că lucrurile încep să se degradeze. De ce? Pentru că vrând, nevrând, creşte nivelul tensiunilor politice legat de alegeri interne în PNL şi evident astăzi, când vorbim, că avem cel puţin două tabere în PNL pentru viitorul congres, şi anume Orban versus Cîţu.
De asemenea, în toamnă vor fi alegeri şi la USR-PLUS şi acolo în acest moment, astăzi când vorbim par două candidaturi pentru preşedinţia partidului partidului, Dan Barna versus Cioloş.
Lucrurile acestea, la modul cum sunt setate acum, e aproape imposibil să nu lase răni, răni care în mod sigur să văd inclusiv în Parlament”, a menţionat Grindeanu.
El consideră că mai este timp să fie depusă moţiune de cenzură până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.
”Până la sfârşitul sesiunii vom depune. Vă aduc aminte că moţiunea de cenzură care a reuşit să mă dea jos a fost depusă undeva la jumătatea lunii iunie. Deci mai e timp”, a precizat Grindeanu, potrivit news.ro.
Și parlamentarii de la putere par a fi împotriva Guvernului
Întrebat dacă negociază în acest sens cu UDMR şi cu AUR, prim-vicepreşedintele PSD a răspuns: “Nu avem nicio şansă dacă nu avem aceste discuţii. Eu mi-aş dori să avem în Parlament mai mare asumarea. Vă dau un exemplu.
Am avut o moţiune simplă pe Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, undeva la jumătatea lunii februarie. Experienţe trăite de mine în Parlament în care parlamentarii, sigur, alţii decât USR-PLUS, din arcul guvernamental, veneau la banca mea şi spuneau ”Dacă ne lasă să votăm secret, votăm să îl dăm jos”.
Şi nu unul, mulţi. E clar că mulţi din parlamentarii arcului guvernamental, ca să nu focalizez pe unul sau pe altul, văd că lucrurile nu merg bine. Această experienţă de conducere, dacă vreţi, tripartită, deşi pare că sunt mai mulţi de trei, cred că sunt vreo patru partide, noi am mai experimentat-o între 1996 şi 2000.
Erau celebrul CDR, USD, care era format din PD-ul din acea vreme şi Partidul Social Democrat Român al domnului Cunescu şi UDMR. Şi am văzut ce s-a întâmplat între 1996 şi 2000 cu celebrele consilii politice ale alianţei CoCoPo-uri (n.r. – Comitet de coordonare politică).
E clar că dacă nu se face o resetare, merg în acea direcţie. Mi-aş dori ca mulţi dintre cei care informal ne transmit că ar trebui resetată toată această chestiune să aibă şi puterea interioară să voteze la moţiunea de cenzură”, a concluzionat fostul premier, conform sursei citate de Capital.