Editura Evenimentul si Capital

Ce face PSD cu majoritatea zdrobitoare din Parlament? Adoptă legi prin care Dragnea poate face cadou nepoţelelor dragi șefiile instituţiilor bugetare

Autor: | | 2 Comentarii | 6736 Vizualizari

Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 au adus cu ele un eveniment de excepție în ansamblul evenimentelor și faptelor care alcătuiesc Istoria postdecembristă, la care noi, ziariștii, Istorici ai clipei, am fost martori și cronicari: Un partid politic – PSD – a obținut o victorie covîrșitoare: 45%.

În condițiile unei Opoziții spulberate la urne, prin alianța cu un singur partid, ALDE, prea mic pentru a emite pretenții de independență, PSD a beneficiat după alegerile din decembrie 2016 de ceea ce nici un partid de guvernămînt n-a beneficiat în postdecembrism: O majoritate parlamentară zdrobitoare. Să reamintim că pînă la alegerile din 11 decembrie 2016, Guvernele, inclusiv cele ale PSD, s-au confruntat cu problemele – inevitabile – ale Guvernelor minoritare sau de Coaliție.

Oricît s-ar supăra TeFeLiștii, o asemenea majoritate zdrobitoare, chiar dacă a unui partid în chip absurd etichetat drept neocomunist (neocomunismul celor mai bogați oameni din România!), s-a constituit cel puțin teoretic într-o șansă uriașă pentru reformarea țării din temelii în direcția modernizarea țării sau cum ar fi zis pașoptiștii a Intrării în Veac. Marile proiecte postdecembriste au eșuat după alegeri nu doar pentru că partidele cîștigătoare și-au uitat făgăduielile din campanie, ci pentru că realizarea lor s-a lovit de uriașele dificultăți ale majorităților fragile din Parlament, ale Coalițiilor heteroclite.

Pentru prima dată după decembrie 1989, și în condițiile puterii locale zdrobitoare (la București, întîia oară în postdecembrism, PSD a cîștigat toate primăriile de sector), un partid ajuns la putere prin alegeri democratice putea promova reformele radicale, cerute de realitățile românești, imposibil de realizat în condițiile guvernelor minoritare sau de coaliție.

Într-un Mesaj din decembrie 1859 Alexandru Ioan Cuza semnala tuturor românilor: Avem atîtea de făcut!

Așa ar fi putut zice și liderii PSD-ALDE după ce-au aflat rezultatele alegerilor din 11 decembrie 2016. Avem atîtea de făcut! Mai e puțin și se va împlini un an de la scrutinul din 11 decembrie 2016 și aproape 1 an și ceva de la scrutinul pentru locale. Ce-a făcut PSD în acest an cînd a deținut puterea absolută? Ce-a făcut PSD în acest an cînd, ca orice partid cîștigător al scrutinului, a beneficiat de un uriaș capital de încredere? Nimic. Nothing. Niente. Rien.

Nu mai reamintesc concentrarea pe pomeni electorale, balamucul în materie de finanțe, producerea a trei Crize politice majore, ciorovăielile interne, absența oricărui Proiect de viziune asupra țării.

În plan legislativ, acolo unde majoritatea zdrobitoare oferea PSD posibilitatea de a promova legile imposibil de promovat de guvernele minoritare sau de coaliție, PSD n-a făcut nimic. N-a făcut nimic în plan legislativ? Greșesc spunînd Nimic.

Luni, 30 octombrie 2017 ne-a venit știrea că plenul Senatului a adoptat un Proiect de Lege privind Agerpres. Activitatea Agerpres e reglementată de Legea nr. 19 din 2003. Evident, chiar dacă a suferit unele modificări, se impunea ca în locul unei Legi de acum 14 ani să fie adoptată una corespunzătoare realităților din 2017. Evident, o asemenea Lege nu putea fi pusă în discuția Parlamentului fără o largă consultare a societății civile și a presei, dat fiind că Agerpres, chiar dacă o agenție oficială aparține presei române. Cine nu știe despre ce-i vorba ar putea saluta votul de luni din Senat.

În fine, exploatînd avantajele majorității zdrobitoare, Senatul României a votat o lege prin care Agerpres e supusă realităților de azi, net diferite de cele de acum 14 ani. Numai că Senatul României, avînd o majoritate zdrobitoare PSD-ALDE, n-a votat o nouă Lege a Agerpres. Nu. Senatul României, mai precis majoritatea PSD-ALDE, a votat doar două completări ale Legii Agerpres din 2003, mai precis o Lege prin care la două articole se adaugă un aliniat sub titlul Legea pentru completarea Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă Agerpres: „Art. I – Legea nr. 18/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 34 din 22 ianuarie 2003, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează: 1. După alineatul (3) al articolului 13, se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: «(4) Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a directorului general.» 2. După litera d) a articolului 15, se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins: «e) demiterea de drept, în cazul respingerii raportului anual de activitate de către Parlament.”

În istoria parlamentului postdecembrist se cunosc sute de proiecte de legi propuse de parlamentari care au prea mult timp liber, prea multă fantezie și nu de puține ori prea multă prostie în capul lor.

Un astfel de Proiect a fost depus la Biroul permanent al Senatului, în 14 iunie 2017, cu nr. 263, de senatorul PSD Lucian Romașcanu, în numele unui grup PSD alcătuit din cinci senatori.

Numele lor nu spune nimic. La vremea depunerii nici numele lui Lucian Romașcanu (în prezent ministru al Culturii) nu spunea nimic.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 23:15 Ponta PUNE PAIE PE FOC, în scandalul din PSD! MANEVRA ODIOASĂ pe care o planuiește, dacă Dragnea va fi DEMIS 21:56 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:29 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 19:56 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 19:46 DAEA a DECIS cum se poziționează în SCANDALUL din PSD. Trebuie „să DISCUTĂM ca BĂRBAȚI ce suntem” 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD 12:57 Ion Cristoiu a surprins DETALIUL NEVĂZUT din scrisoarea celor 3? ÎNTREBAREA al cărei răspuns POATE FI SALVAREA LUI DRAGNEA. Alertă

Articole salvate