EXCLUSIV EVZ - Guvernul e pe muchie de cuțit! Parlamentarii PSD din județul natal al lui Grindeanu votează după „conștiință”: „O să mă gândesc la electoratul care m-a trimis aici. E greu să îți dârâmi Guvernul pe care l-ai învestit acum 6 luni„

EXCLUSIV EVZ - Guvernul e pe muchie de cuțit! Parlamentarii PSD din județul natal al lui Grindeanu votează după „conștiință”: „O să mă gândesc la electoratul care m-a trimis aici. E greu să îți dârâmi Guvernul pe care l-ai învestit acum 6 luni„

Șansele premierului Sorin Grindeanu de a rămâne în funcție au fost relansate, marți, cu 24 de ore înaintea moțiunii de cenzură din Parlament, prin ruperea acordului dintre PSD și UDMR. Fără voturile maghiarilor împotriva va, Grindeanu poate spera să reziste la Palatul Victoria. Adversarii lui Grindeanu, PSD și ALDE, au în acest moment, pe hârtie, numărul necesar de parlamentari ca să îl demită din funcție pe premier. Dar, ajutat de fostul premier Victor Ponta, Grindeanu încearcă din răsputeri să găsească "breșe" în PSD. În județul natal al premierului, Caraș-Severin, decizia este "foarte grea". Unul dintre parlamentarii PSD din acest județ a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, într-un scurt interviu, că va vota "secret", că se va gândi la "electorat" și și-a îndemnat toți colegii din PSD să voteze cum le dictează conștiința.

Situația din Parlament, cu pixul în față:

  • PSD și ALDE dețin pe hârtie, în cele două Camere ale Parlamentului, 246 de voturi
  • Voturi în plus: Deputatul PMP Octavian Goga și deputatul PNL Eusebiu Pistru a dat semnale că vor ajuta PSD, ceea ce urcă partidul la 248 de voturi
  • Voturi pierdute: Senatorul ALDE Scarlat Iriza și deputații PSD Radu Adrian Pau, Alfred Robert Simonis, Victor Ponta și Alin Văcaru vor vota, cel mai probabil, împotriva moțiunii de cenzură, ceea ce reduce majoritatea PSD la 243 de voturi.

Concluzie: La această oră, PSD și ALDE dețin 243 de voturi, față de majoritatea necesară de 233 de voturi. Premierul Sorin Grindeanu trebuie să convingă 11 parlamentari PSD-ALDE să voteze împotriva moțiunii de cenzură ca să rămână în funcție.

Unde se poate juca soarta lui Grindeanu:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Județul Timiș are 8 parlamentari PSD-ALDE, dintre care 5 nu au anunțat ce vor face. În acest județ deja 2 parlamentari PSD au anunțat că îl susțin pe Grindeanu. Premierul și-a construit aici cariera politică, astfel încât poate să spere la mai multe voturi în favoarea sa.
  2. Județul Caraș-Severin are 4 parlamentari PSD și filiala județeană nu a luat o decizie oficială privind votul la moțiunea de cenzură. EVZ vă prezintă mai jos un scurt interviu cu un deputat local.
  3. Județul Iași are 10 parlamentari PSD-ALDE, care ar putea să fie influențați de primarul Mihai Chirica, un susținător al premierului Grindeanu.
  4. Voturile minorităților: Toți cei 17 deputați ai minorităților etnice, altele decât cea maghiară, vor vota dar au luat decizia ca fiecare să voteze după propria conștiință

Cât contează județul Caraș-Severin? PSD are 4 parlamentari în județul Caraș-Severin, trei deputați și un senator. Până în acest moment, filiala nu a anunțat oficial cum va vota la moțiunea de cenzură și nici parlamentarii nu și-au spus punctul de vedere. Premierul Grindeanu a trăit primii 19 ani din viață în acest județ:: el s-a născut la 5 decembrie 1973 în Caransebeș (județul Caraș-Severin) și a copilărit în acest oraș până când a plecat la facultate în Timișoara, în 1992.

Evenimentul zilei a convins, marți, un deputat PSD din acest județ, Ion Spânu, să vorbească despre votul său la moțiunea de cenzură de mâine. Aflat la primul mandat de parlamentar, Spânu a declarat că va vota "secret", că se va gândi la "electorat" și și-a îndemnat toți colegii din PSD să voteze cum le dictează conștiința.

Evenimentul zilei: Cum veți vota la moțiunea de cenzură de mâine?

Ion Spânu: Votul este secret (zâmbește, n.red.)

Dar aveți o decizie politică a partidului, dle Spînu.

Dar știti că pe noi aici ne-a trimis electoratul.

Și electoratul de Caraș-Severin ce crede când vede că PSD își dă jos propriul Guvern?

Încă discutăm problema, noi nu ne-am întâlnit în organele de conducere pentru că președintele organizației județene a fost plecat la Belgrad și am stabilit telefonic, ținem contactul și vom lua o decizie mâine dimineață.

Echipa premierului Grindeanu a încercat să vă explice situația politică? Ce ați înțeles?

Eu nu am vorbit cu dl premier.

Cum ați cataloga situația politică a partidului?

Nu este o situație fericită în care am ajuns. Sperăm să depășim acest moment cât mai repede posibil, să intrăm în normalitate.

Aveți garanția că PSD va avea iar premier?

Eu nu am niciun fel de garanție și cred că nimeni nu știe decât președintele Iohannis cine va fi prim-ministru.

Ce va conta pentru dumneavoastră, personal, atunci când veți vota mâine? Ce veți pune în balanță?

Păi pun în balanță voturile pe care le-am adus din Caraș Severin, ce vor oamenii de acolo, că ei m-au adus aici și la ei mă gândesc, la electoratul din Caraș-Severin. Voi face ceea ce vor decide ei.

Și credeți că electoratul a votat ca PSD să-și dărâme propriul Guvern?

Nu, ei au votat un program de guvernare, care a fost un program bun cu care am câștigat alegerile,dar din nefericire am stopat punerea lui în aplicare.

Premierul Grindeanu are dreptate când spune că PSD este condus de un singur om, Liviu Dragnea?

Nu puteți să îl întrebați mai bine pe dl Grindeanu? Eu nu sunt purtătorul de cuvânt al dlui Grindeanu. Este treaba dumnealui.

Care este cea mai bună ieșire a PSD din această situație?

Cea mai bună ieșire era sa se pună la masa dialogului. Dacă nu, ajungem în fața unei situații inedite când un partid își depune moțiune împotriva propriului Guvern.

Credeți că mâine va fi o decizie grea pentru toți parlamentarii PSD?

Absolut. Absolut. Va fi o decizie foarte grea pentru toți colegii mei parlamentari, pentru că este greu să votezi sa iti dârâmi propriul Guvern pe care l-ai investit acum 6 luni de zile.

Veti vota la vedere, veți arăta bilele?

Votul este secret. Mai mult nu pot să vă spun.

Aveți un mesaj pentru colegii parlamentari?

Să procedeze cum cred de cuviință și cum îi duce conștiința fiecăruia.