Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce are de gând să facă PSD cu PĂDURILE României
Ce are de gând să facă PSD cu PĂDURILE României

Ce are de gând să facă PSD cu PĂDURILE României

Tăierile ilegale din pădurile României se vor reduce la zero în următorii patru ani prin înăsprirea legislației în domeniul silvic, a anunţat deputatul Doina Pană, fost ministru al pădurilor, în prezent vicepreşedinte al PSD.

Doina Pană, care era ministru când s-a înființat "Radarul pădurilor", a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că sistemul care protejează pădurile de tăieri ilegale şi-a arătat deja roadele. 

"În patru ani de zile, prin tot ce venim legislativ, prin perfecţionarea "Radarului pădurilor", prin normele de aplicare a Codului Silvic, să ajungem la tăieri ilegale zero”, a spus Doina Pană despre pădurile României.

"Vom mai avea câteva dezbateri, după care va ieşi o formă care va înăspri contravenţiile silvice, dar într-un mod riguros şi nu populist legat de exportul de buştean. Spre supărarea foarte multora "Radarului pădurilor" chiar funcţionează”, a mai adăugat Doina Pană.

Ea a anunțat și că "s-a ajuns în situaţia, în care România importă buştean”.

"Deci noi exportăm 300.000 de metri cubi de buştean pe an, dar importăm două milioane de metri cubi de buştean pe an", a precizat Doina Pană. 

O hotãrâre de Guvern adoptatã la sfârșitul anului trecut prevede cã proprietarii de pãduri cu suprafeţe mai mici sau egale cu 30 de hectare vor avea dreptul sã primeascã servicii de pazã gratuite. Aceastã prevedere apare în Codul Silvic încã din 2008 dar nu fusese pusã în aplicare. Ajutorul de minimis, respectiv ajutorul de stat este acordat pentru a acoperi costurile serviciilor silvice realizate de cãtre ocoalele silvice.