PSD acuză de manipulare corpul anticorupție al Consiliului Europei
- Ionel Dancu
- 10 mai 2018, 00:00
Fostul ministru al Justiției, senatorul Robert Cazanciuc (PSD), a declarat ieri, în plenul Senatului, că Raportul ad-hoc al GRECO la adresa României, pe tema luptei anticorupției, conține exemple de rea-credință.
„Rolul dezbaterii de astăzi este de a se trage un semnal de alarmă partenerilor noştri europeni că au reuşit să internalizeze practici manipulatoare prin analizarea în raport a unor texte neasumate politic, modificate în Parlament sau prin ignorarea cu bună ştiinţă a opiniilor neconforme cu adevărul dinainte ştiut de experţi”, a afirmat Cazanciuc, în dezbaterea despre raportul critic al organismului Consiliului Europei.
Cazanciuc a adăugat că „doar un exemplu de evidentă rea-credinţă în întocmirea raportului ad-hoc” este că „deşi depolitizarea actului de justiţie este stindardul GRECO, sunt criticate tocmai legile care scot factorul politic din Justiţie”.
Întrebări
Prezent la dezbatere, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că experţii GRECO nu l-au convins din punct de vedere profesional. „Îmi exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, un raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional. Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate şi n-am să spun decât un lucru - că eu personal am stat de vorbă la Ministerul Justiţiei cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conţinutului raportului”, a spus acesta. Senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt a semnalat că în raportul GRECO apar preocupări fără fundament, pentru că judecătorii CCR au spus că sunt constituționale prevederile semnalate de organismul Consiliului Europei.
Paradis penal
Partidele de opoziție PNL și USR, la solicitarea cărora s-a organizat dezbaterea din Senat, au acuzat coaliția de guvernare că pune la cale o „infamă operaţiune de transformare a românilor într-un paradis penal” și că nu vrea să aștepte opinia Comisiei de la Veneția în privința modificării legilor justiției și a Codurilor Penale.