PSD a amânat decizia legată de comasarea alegerilor, pe fondul războaielor interne

PSD a amânat decizia legată de comasarea alegerilor, pe fondul războaielor interne Premierul PSD Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PSD nu a reușit să ia o decizie în privința comasării alegerilor, dincolo de discuțiile purtate în ultimele zile cu PNL. De altfel, subiectul a iscat numeroase controverse pe scena politică din România.

Liderii coaliției PSD – PNL nu au reușit să găsească o variantă comună privind comasarea alegerilor. Cu toate acestea, numeroși membri ale celor două puteri, susțin organizarea scrutinelor sub o astfel de formă. De altfel, mulți aleși susțin decizia, invocând costurile mai restrânse.

PSD nu a luat o decizie legată e comasarea alegerilor

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a precizat că în partid au loc negocieri care înclină spre ideea comasării alegerilor. De asemenea, fostul ministru a ţinut să puncteze că la nivelul UE sunt deja nouă state care au decis să organizeze scrutinele sub această formă.

„Dincolo de discuţiile legate de costuri, o să vedem până la urmă cum este mai bine pentru cetăţeni. Avem deja în Europa cred că cel puţin 9 state care au decis deja să comaseze alegerile europarlamentare cu alte tipuri de alegeri locale sau parlamentare. ”, a spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costuri reduse

Liderii politici susțin că organizarea simultană a alegerilor vine la pachet cu reducerea semnificativă a costurilor.

„În tradiţie, cel puţin de când suntem membri ai UE, alegerile europarlamentare nu au avut un interes foarte mare din partea populaţiei. Oamenii au văzut uşor, uşor ce înseamnă să ai o reprezentare bună în Europa. Interesul a crescut dar nu atât de mult cât interes avem pentru alegerile interne. ”, a spus Cazanciuc.

De asemenea, membrul PSD susține că organizarea alegerilor europarlamentare și a celor locale în aceeași zi duce și la o prezență mai mare la vot.

„ Comasarea acestor alegeri, două dintre ele cel puţin, aşa cum s-a discutat în spaţiul public, locale cu europarlamentare, cu siguranţă are darul de a aduce mai mulţi oameni la vot, de a da mai multă legitimitate, fie la nivel de Parlament European, fie la nivel local”, a adăugat Cazanciuc.

PSD a amânat decizia legată de comasarea alegerilor, pe fondul războaielor interne

Marcel Ciolacu. Sursa foto Razvan Valcaneantu EEC

Discuții în PSD. Controverse legate de comasare

Comasarea alegerilor locale și parlamentare a fost luată în calcul și în 2012, de guvernul condus de Emil Boc. Aflate atunci în opoziție  PSD și PNL au contestat legea la Curtea Constituțională. În prezent, discuțiile continuă atât la nivel de coaliție, cât și în interiorul partidelor.

"Recunosc, am plecat un pic mai necăjită de la acea discuție", afirmă Gabriela Firea.

Aceasta se referă la discuția cu Marcel Ciolacu despre candidatura sa, iar presiunea pe care aceasta o pune asupra partidului este evidentă și, mai ales, o problemă internă pentru Ciolacu.

PSD a amânat decizia legată de comasarea alegerilor, pe fondul războaielor interne

Alegeri 2024. Sursa foto: Dreamstime.com

"Candidată la candidatură", așa cum s-a autoproclamat, Firea face turul televiziunilor și repetă același mesaj pe care președintele PSD se pare că nu îl acceptă în interiorul partidului - că Gabriela Firea trebuie să fie candidatul PSD, pe fondul unor sondaje favorabile acesteia.

„ E un semnal de alarma (...) Avem un candidat cu potențial, îl susținem cu toții, nu încercăm să îl lăsaăm singur, să fie destabilizat”, a arătat Firea.

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu afirmă că el nu își dorește să fie candidat la candidatură, făcând trimitere la nemulțumirile interne și la decizia care trenează. Pe acest fond, al frământărilor din interior, Ciolacu și liderii din jurul său au amânat de la o zi la alta decizia privind comasarea alegerilor. Aceasta este, totuși, așteptată săptămâna viitoare, timpul rămas până la prima campanie electorală fiind extrem de mic.