Război total la vârful PSD-ALDE. Dragnea caută soluții pentru a-l neutraliza pe Tăriceanu!
- Razvan Gheorghe
- 30 octombrie 2018, 00:00
Disensiunile dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu amână din nou CEx-ul în care PSD-iștii urmează să tranșeze remanierile guvernamentale, deși teleormăneanul intenționa să convoace forul miercuri. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, tratativele Dragnea-Tăriceanu se găsesc într-un impas total, senatorul fi ind dispus să rupă coaliția, dacă șeful PSD va contiuna să exercite presiuni în vederea remanierii lui Tudorel Toader de la portofoliul Justiție.
Aceleași surse ne-au precizat că, în prezent, Dragnea și apropiații săi iau în calcul și un plan secund: negocierea subterană cu parlamentarii ALDE, PMP și cu cei din rândul altor minorități decât UDMR pentru a sonda posibilitatea creionării unei majorități care să treacă prin Parlament remanierile, cu scopul de a-l fenta atât pe președintele Klaus Iohannis (care, într-un astfel de scenariu prevăzut de Constituție, ar fi nevoit să semneze decretele de numire a miniștrilor), cât și pe... „aliatul” Tăriceanu, care, într-o astfel de perspectivă, ar fi pus din nou în fața faptului împlinit.
Spre ochiul furtunii
Sursele citate susțin că, dacă șeful Senatului va continua să facă zid în jurul lui Tudorel Toader, Liviu Dragnea va da curs planului B, cu atât mai mult cu cât nu are nici cea mai mică intenție de a mai alimenta proiectul lui Tăriceanu de a ajunge prezidențiabilul unic al coaliției PSDALDE, iar neînțelegerile dintre cei doi se adâncesc de la o zi la alta. Vă amintim că Dragnea nu-l mai dorește pe Toader ministru la Justiție, deoarece acesta refuză să asume și să adopte OUG privind amnistia și grațierea, iar teleormăneanul se află într-o cursă contracronometru cu dosarul angajărilor fictive.
Buzatu: „Mai sunt chestiuni de negociat, de clarificat...”
Contactat de Evenimentul zilei, baronul PSD-ist de Vaslui – l-am numit pe Dumitru Buzatu (foto) – a dezvăluit că CEx-ul va fi din nou amânat pe termen nedeterminat.
„Ședința conducerii nu va avea loc miercuri. De altfel, CEx-ul nici nu fusese convocat în mod oficial... avansarea zilei de miercuri a fost un zvon. Cel mai rapid, CEx-ul ar putea avea loc pe weekend, dar eu cred că, până la urmă, va avea loc săptămâna viitoare. Mai sunt chestiuni de negociat, de clarificat”, a spus Buzatu. De notat că, în realitate, Dragnea și-ar fi dorit să tranșeze remanierile în urmă cu trei-două săptămâni, dar faptul că Tăriceanu se ține cu dinții de Tudorel Toader și de Teodor Meleșcanu au dinamitat la propriu negocierile. Sursele EVZ susțin că zilele acestea sunt organizate mai multe runde de negocieri între Dragnea și Tăriceanu.
De ce e supărată Corina Crețu
Dincolo de tranșarea remanierilor, problemele lui Dragnea sunt multiple – definitivarea listei PSD pentru alegerile parlamentare este una dintre acestea. De notat că, până în prezent, comisarul european Corina Crețu nu beneficiază de un loc pe lista pentru Bruxelles, ceea ce a generat reproșurile pe care aceasta le-a lansat, recent, la adresa Cabinetului Dăncilă.
Luni și marți, Corina Crețu se află la București, pentru a avea întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă și pentru a discuta despre viitorul politicii europene de coeziune în cadrul a două conferințe. Vă reamintim că, la începutul lunii octombrie, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a anunțat că nu mai acceptă insulte din partea Guvernului României, în contextul în care a avertizat de nenumărate ori autoritățile de la Bucureşti că România pierde bani din lipsa proiectelor, însă a fost apostrofată că spune lucrurilor pe nume.
Rafale de la Bruxelles
„După cum ştiți, de când am devenit comisar european pentru politică regională, am încercat să ajut cu rata de absorbție pentru regiunile mai puțin dezvoltate. În cazul României, am făcut eforturi extraordinare, în sensul că am fazat foarte multe proiecte în valoare de trei miliarde de euro, practic am degrevat bugetul național de trei miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduți”, a spus oficialul european, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles. Ea a arătat că în România s-a ajuns la o rată de absorbție, pentru perioada 2007-2013, de peste 90%, în condițiile în care în 2014 s-a plecat de la sub 50%.