Între cele două partide, diferenţa este de sub 1% în favoarea social-democraţilor.
Perdant în primele estimări ale parlamentarelor, PDL a trăit ieri pentru o jumătate de zi bucuria învingătorului, pentru ca, la orele serii, PSD+PC să treacă din nou pe primul loc. Datele centralizate de Biroul Electoral Central, după numărarea voturilor din 99,62% din secţiile de votare, relevau o diferenţă de aproape un procent între social-democraţi şi democrat-liberali, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Înainte de numărarea voturilor din ultimele 68 de secţii de votare, alianţa PSD+PC se situa, cu 33,09%, pe primul loc la Camera Deputaţilor, dar şi la Senat, unde obţinuse 34,12% din voturi. La diferenţă de mai puţin de un procent, urma în clasament PDL. Democrat-liberalii obţinuseră 32,34% din voturile pentru deputaţi şi 33,57% din cele pentru senatori.
Potrivit datelor BEC, liberalii au fost votaţi în mod egal pentru cele două Camere ale parlamentului, adunând câte 18,75%. Şi UDMR a avut procente similare, uniunea condusă de Marko Bela obţinând 6,18% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 6,81% din cele pentru Senat. PRM ratează intrarea în parlament După numărarea voturilor din 99,62% din secţii, PRM nu reuşise să se apropie de pragul electoral care i-ar permite reprezentarea în parlament pentru următoarea legislatură.
De altfel, partidul lui Corneliu Vadim Tudor a înregistrat rezultate similare celor din exitpolluri, potrivit BEC fiind cotaţi cu un scor de 3,15% pentru Camera Deputaţilor şi 3,56% pentru Senat, rămânând astfel pentru prima oară în afara parlamentului.
Într-o situaţie similară se află PNG-ul lui Gigi Becali, care ratează însă prima participare în legislative. Noua Generaţie a obţinut 2,28% din voturile pentru Cameră şi 2,53% din cele pentru Senat. PDL s-a decretat câştigător la mandate
Înainte cu o jumătate de oră de anunţarea datelor oficiale ale Biroului Electoral Central, PDL s-a grăbit să se declare câştigătorul primelor uninominale. Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu a anunţat public că democrat-liberalii conduc în topul mandatelor obţinute. El a prezentat o simulare făcută, după centralizarea paralelă făcută de PDL în 98,98% din secţiile de votare.
Potrivit lui Videanu, PDL, cu 32,89%, câştigă 114 mandate de deputat, la fel cu alianţa PSD+PC, care ar avea însă un scor mai mare, respectiv 33,14.
Simularea democrat-liberalilor relevă că PNL cu 18,9% va avea 65 de deputaţi, iar UDMR cu 6,19% va avea 22 de reprezentanţi la Cameră.
Pentru Senat, situaţia este asemănătoare în calculele democrat- liberalilor. PDL ar avea un scor de 33,84% şi ar obţine 51 de mandate de senator. Cu o jumă tate de procent mai mult însă, 34,28%, PSD+PC ar avea doar 49 de reprezentanţi în Camera Superioară.
Liberalii ar avea, potrivit PDL, un scor de 18,76%, ceea ce ar însemna că ar fi reprezentaţi de 28 de senatori. UDMR ar rămâne doar cu 9 locuri, fiind creditat cu 6,34%.
„Cumulat, PDL a obţinut 165 de mandate faţă de cele 163 ale PSD. Din punctul nostru de vedere, câştigător este PDL în detrimentul celor de la PSD“, a comentat Videanu.
REZULTATE FINALE Patru procente între PDL şi PSD în Bucureşti PDL este cu patru procente înaintea PSD+PC, în Capitală, atât în privinţa voturilor exprimate pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Municipal, democrat-liberalii au obţinut 37,55% din voturile pentru deputaţi şi 38,37% din cele pentru senatori. Social-democraţii şi conservatorii s-au situat pe poziţia secundă, cu 33,42% la Cameră şi 34,82% la Senat. Pe locul al treilea s-a clasat PNL, 15,84% dintre alegători dorindu-şi deputaţi liberali, iar 15,52% senatori dintre politicienii conduşi de Călin Popescu-Tăriceanu. PNG şi PRM s-au apropiat de pragul electoral de 5% în Capitală. Potrivit datelor BEM, PNG a obţinut 4,93% din voturile pentru Camera Deputaţilor, iar PRM - 4,12%. Oamenii lui Gigi Becali au strâns 4,94% pentru Senat, iar cei ai lui Corneliu Vadim Tudor - 4,81%. Datele centralizate de Biroul Electoral Municipal vor fi transmise BEC în cursul acestei zile, urmând să se procedeze la redistribuirea mandatelor, ţinând cont de faptul că doar trei dintre candidaţii pentru un fotoliu de deputat au reuşit să-l câştige din prima, obţinând 50 la sută plus 1 din voturile valabil exprimate.