PS Teodosie își face publice Adeverințele de la CNSAS: "Dumnezeu mi-e martor că nu am turnat la Securitate"

PS Teodosie își face publice Adeverințele de la CNSAS: "Dumnezeu mi-e martor că nu am turnat la Securitate"

În ultima vreme, în spațiul public au reapărut acuzele de colaborare cu Securitatea a IPS Teodosie, Arhipiscopul Tomisului, pe fondul mărturisirilor sale din timpul Stării de urgență dar și a Stării de alertă, când a oficiat la miezul nopții Odovania Învierii Domnului.

Persoane cu vederi antiortodoxe au reluat acuzele deși acestea fuseră tranșate încă din 2007 când Arhiepiscopul a fost cercetat de CNSAS în urma mai multor cereri dintre care prima a fost solicitată de activistul anticreștin Gabriel Andreescu, cel care a formulat recent o opinie cu totul totalitaristă, și anume aceea că ierarhul tomitan ar trebui arestat pentru faptele sale.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, pr.  Eugen Tănăsescu, în dorința de a limpezi acest subiect, ne-a transmis că oferă public, din nou, cele două adeverințe de necolaborare cu Securitatea a IPS Teodosie, eliberate de CNSAS în anul 2007, dată la care nu era obligatorie o decizie a instanței.

Pentru a lămuri existența declarației dintr-un presupus dosar de informator, Arhiepiscopul Tomisului a precizat:

Ne puteți urmări și pe Google News

"Referitor la colaborarea cu Securitatea cred că este mai mult vorba de a face senzație sau de a acuza un ierarh al Bisericii, cel puțin în cazul meu. Presa s-a grăbit să arunce titluri și nume de cod, dar nu a mai avut răbdarea să citească cele două adeverințe eliberate legal de CNSAS, în care se scrie negru pe alb că nu am colaborat cu Securitatea. Mulți au răstălmăcit ceea ce se vede în declarația pe care o am în așa-zisul dosar de Securitate.

Acolo nu am făcut decât să declar ceea ce legea prevede și la acest moment: să colaborez în problemele de interes major ale Statului, adică să informez organele abilitate dacă aflu de amenințări la adresa securității naționale. Este prevedere legală existentă și astăzi în legea Securității Naționale a României, care se aplică oricărui cetățean. Acolo scrie „Cetățenii români, ca expresie a fidelității lor fată de tara, au îndatorirea morală de a contribui la realizarea securității naționale”.

E un lucru rău că am scris că voi respecta legea de atunci și de acum, pe care, de altfel, toți trebuie să o respectăm?Cât despre faptul că am scris că nu voi divulga nimic, este tot o prevedere legală și astăzi. Legea spune iarăși că: „Activitatea de informații pentru realizarea securității naționaleare caracter secret de stat”, prin urmare declaram că voi respecta confidențialitatea eventualelor informații privind amenințările. Astăzi, ca și atunci, este chiar interzis să divulgi așa ceva:

„Nici o persoană nu are dreptul să facă cunoscute activități secrete privind securitatea națională, prevalându-și de accesul neîngrădit la informații, de dreptul la difuzarea acestora și de libertatea de exprimare a opiniilor. Divulgarea, prin orice mijloace, de date și informații secrete care pot aduce prejudicii intereselor securității naționale, indiferent de modul în care au fost obținute, este interzisă și atrage, potrivit legii, răspunderea celor vinovați.” Sunt vinovat că respect Legea?

Dosarul, după cum se știe deja, nu conține nici o declarație despre cineva. Și nici în alte dosare nu s-au găsit declarații date de mine. Dumnezeu mi-e martor că nu am turnat la Securitate"