Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce nu scriu despre protocolul desecretizat. Istoria relaţiei EVZ-SRI-DNA
De ce nu scriu despre protocolul desecretizat. Istoria relaţiei EVZ-SRI-DNA

De ce nu scriu despre protocolul desecretizat. Istoria relaţiei EVZ-SRI-DNA

Am fost întrebată de ce nu scriu ce părere am despre protocolul SRI-DNA. Am publicat tot ce era legat de subiect pe site-ul EVZ, începând de vineri seara.

Păi, ce altceva să mai scriu după ce, din 2015 încoace, am publicat în Evenimentul zilei suspiciuni, puncte de vedere, informaţii despre această înţelegere dintre procurori şi ofiţeri SRI, despre echipele mixte, despre câmpul tactic, despre lipsa de acces a avocaţilor la tot ce conţin dosarele penale, despre figuraţia pe care o fac judecătorii în procesele mai delicate, în care, de fapt, se confruntă adversari politici, despre modificările de transcriere apărute în unele interceptări etc, etc…

Pentru toate acestea, eu şi colegii mei ne-am ales cu un hârdău de lături de la cei care rămăseseră orbi în dragostea lor pentru instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi. S-a uitat repede „vina” noastră, a celor de la EVZ, de a fi crezut în profesionalismul şi corectitudinea DNA şi a SRI când procurorii anunţau că au mai probat cu „stenograme” faptele de corupţie ale unui ministru, ale unui lider de partid, ale unui cunoscut om de afaceri sau, în general, ale unui personaj cu impact major la public. Toate acţiunile lor, cu ajutorul neprecupeţit al SRI! Credeam că au probe solide, iar pentru asta le poziţionam anchetele pe prima pagină a ziarului.

Ne-am trezit din acutul sentiment de credibilitate acordat DNA şi SRI când au apărut dosare dezvelite în instanţe ca foile de ceapă, când arestările s-au transformat în show-uri cu cătuşe, când reporterii noştri nu găseau niciodată vreun avocat ca să ia un punct de vedere şi din partea cealaltă. Nicidecum că avem un patron jurnalist penal, asa cum s-au grăbit să ne încondeieze detractorii! În dosarul lui Dan Andronic şi în toate acţiunile făcute împotriva lui am văzut, la modul concret, abuzurile din acest celebru Protocol despre care se vorbeşte astăzi.

Un singur lucru vreau să spun despre Protocolul dintre SRI şi DNA, după parcurgerea textului desecretizat: am senzaţia că se încearcă inocularea ideii că o înţelegere asemănătoare a existat şi între foştii şefi ai instituţiilor, Radu Timofte (SRI) şi Ioan Amariei (PNA), adică protocolul Maior-Kovesi ar avea origini în guvernarea Adrian Năstase, cu preşedinte Ion Iliescu. Ca să-i credem, să-l desecretizeze şi pe acela!