România se află în discuții cu Israel privind primirea turiștilor pe bază de adeverință de vaccinare. Potrivit consultantului româno-israelian în turism Meidan Butnaru, Israel a semnat deja astfel de protocoale cu Cipru, Grecia, Marea Britanie, Estonia, Georgia şi Seychelles.
Protocol România - Israel. „Este evident că România trebuie să se concentreze, în acest an, pe partea de incoming, pe turiştii din Israel. Israelul s-a aflat constant pe primele locuri ca sursă de turişti pentru România, pentru 2018, 2019 şi pentru primele două luni din 2020. Pe de altă parte, statul Israel va atinge ţinta de vaccinare de 75% din populaţie în maximum 2 luni.
Potrivit mass-media din Israel, Ministerul israelian de Externe a ajuns deja la un acord cu mai multe state, privind primirea turiştilor pe bază de adeverinţă de vaccinare. Acestea sunt Cipru, Grecia, Marea Britanie, Estonia, Georgia şi Seychelles. Aşa numitul „paşaport verde" - şi se află în discuţii cu guvernele din România şi Serbia. Prezentând la graniţă „paşaportul verde", turiştii israelieni vor fi primiţi în aceste destinaţii fără nicio limitare şi fără carantină.
România o destinație de top
Călătoriile cetăţenilor israelieni vor putea începe după ridicarea restricţiilor impuse în Israel privind zborurile internaţionale, care rămân deocamdată suspendate până pe 20 februarie”, a afirmat Butnaru. Acesta este director comercial al touroperatorului Meshek Wings Tours Ltd.
Conform acestuia, oraşele mari, dar şi Valea Prahovei sau litoralul românesc, în timpul sezonului de vară, vor putea astfel să-şi recupereze o parte dintre turiştii tradiţionali.
„Turiştilor israelieni le place să călătorească, iar în acest an vor avea, evident, mai puţine opţiuni. România este oricum una dintre destinaţiile căutate de către israelieni. Astfel, oraşele mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, dar şi Valea Prahovei sau litoralul românesc în timpul sezonului de vară o să poată să-şi recupereze o parte dintre turiştii tradiţionali. Turismul intern este important, dar turismul de incoming aduce bani în ţară, constituie export de servicii şi este vital, mai ales în această perioadă grea, de criză. Astfel, România va putea primi măcar din Israel, în acest an, mulţi turişti. Turiştii israelieni cheltuiesc zilnic, în medie, în afara costurilor pachetului turistic, 100 de euro şi sunt clienţi ai restaurantelor şi mall-urilor", a mai spus consultantul.
În 2019 au fost în România peste 230.000 de vizitatori israelieni
Butnaru a adăugat că un turist israelian cheltuieşte în România, pentru pachetul turistic, în medie, 580 de euro de persoană. La care se adaugă încă 100 de euro pe zi pentru mâncare, cumpărături etc.
Durata medie a unui sejur în România pentru un turist israelian este de cinci nopţi. „În concluzie, fiecare israelian cheltuieşte în total aproximativ 1.100 de euro, suma totală generată de cei peste 230.000 de vizitatori israelieni care au ales ţara noastră în 2019 fiind de peste 1,2 miliarde de lei, turiştii din această ţară fiind pe locul 1 la cheltuieli în România”, conform datelor oferite de către consultantul în turism, scrie Agerpres.