Mai multe sute de fermieri din județele Moldovei au ieșit în stradă într-o acțiune de protest menită să-i sensibilizeze pe guvernanți ca să-i susțină în activitate.
Guvernul condus de Florin Cîțu se confruntă cu un nou val de proteste. După diversele sindicate care au organizat mitinguri în fața ministerelor, a venit și rândul fermierilor. Agricultorii din mai multe județe din Moldova au ieșit în stradă cu tractoarele, cerând ajutorul guvernanților. Proteste ale fermierilor cu tractoare au fost în Iasi, Botoșani si Vaslui.
Ei s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu au primit despăgubiri pentru culturile de primăvară care au fost distruse de calamitățile de anul trecut. Peste 150 de mastodonți, tractoare si alte utilaje, au traversat orașele şi s-au oprit în fața prefecturilor, unde agricultorii şi-au spus necazurile.
Astfel, la Iași, aproximativ 70 de utilaje agricole au intrat în municipiu și au ajuns în centrul orașului, însoțite de poliție și jandarmerie. Delegații agricultorilor s-au întâlnit cu prefectul şi au discutat despre problema banilor pe care trebuie să-i primească.
La Botoșani, protestul fermierilor putea fi confundat, ușor, cu o paradă a celor mai moderne și mai frumoase utilaje agricole. La marginea orașului s-au strâns aproape 35 de utilaje, iar poliția le-a însoțit până în fața prefecturii.
Nu toată lumea a fost solidară cu protestatarii din Botoșani. Dacă o parte dintre participanții la trafic au clacsonat în semn de solidaritate, alții și-au exprimat nemulțumirea pentru blocarea drumurilor.
Revendicările fermierilor din stradă
Fermierii care au protestat în stradă și-au cerut drepturile arătând că în 2020, din cauza calamităților, producția a căzut la aproape 11 milioane de tone de porumb. În acest context, ei au transmis transmis autorităților că nu se poate face agricultură dacă promisiunile din campaniile electorale nu sunt respectate.
„Nu avem cu ce plăti sămânţa ori ierbicidele, îngrăşămintele, foarte dificil. Nu prea avem cu ce supravieţui. Motorina s-a scumpit. E greu”, s-au plâns participanții la proteste, citați de Radio România Actualități.
„Suntem aproape în gaură. Laptele tot spune că o să mărească, chipurile ca să facă 1,5 lei kilogramul. Ei tot spun, dar nu fac nimic”.
„Dumnealui (ministrul Adrian Oros – n. red.) a reuşit cu ministerul care îl conduce să ne taie tot ce înseamnă subvenţie, care trebuia să ne acorde statul nostru să fim în competiţie cu alte state europene. Nu vor să ne ajute deloc. Nu ştim unde vor să ne ducă, domnule, ăştia. Vor să ne desfiinţeze, să vină alţii din altă ţară să ne ia firmele? Nu primim banii ăştia, e grav. Băncile, avem rate, importurile s-au scumpit, începând de la îngrăşăminte, seminţe, pesticide, insecticide”, a spus un alt fermier, conform sursei citate.
sursa foto: Antena 3