Proteste violente în Italia ale comercianților ambulanți, împotriva restricțiilor anti-Covid. Video

Proteste violente în Italia ale comercianților ambulanți, împotriva restricțiilor anti-Covid. Video

O zi plină de tensiune pentru protestul vânzătorilor ambulanți, al comercianților și restauratorilor din toată Italia

La Roma, în faţa Palatului Montecitorio, au fost lansate câteva sticle incendiare şi fumigene. Poliția, care a baricadat zona din fața Camerei Deputaților, i-a oprit pe manifestanții, care protestau strigând „libertate, libertate” şi încercau să treacă de bariere.

Printre protestatarii se aflau şi câţiva fără măști, alţii fluturau steagurile albastre ale Italexit, mișcarea fostului senator M5S Gianluigi Paragone, iar un bărbat, Ermese, un restaurator din Modena, era îmbrăcat ca Jake Angeli, membrul mișcării Q-Anon care a intrat în Congresul SUA din Washington.

Militanții CasaPound, o organizație de extremă dreapta, au ieșit și ei în stradă. Anchetatorii vorbesc despre „infiltrați” ai „diferitelor grupuri extremiste” care ar fi avut „scopul de a exploata tulburările sociale și de a agita şi mai mult spiritele”.

Imediat după discursul lui Vittorio Sgarbi (care a vorbit despre un „stat criminal”, despre „un guvern care cultivă boala”, pentru că „lockdown-urile nu au redus numărul morților” și „în frumoasa zi însorită de Paște, oamenii purtau mască"), organizatorii - un grup de asociații - au incitat oamenii la violenţă, agenții răspunzând cu două focuri de avertisment la avalanşa de obiecte aruncate de protestatari. Au fost răniţi cel puţin doi poliţişti, care au fost duşi la spital, însă martorii spun că au fost răniţi şi câţiva manifestanţi.

„Muncă, muncă” striga în cor grupul mare al comercianților ambulanţi care s-au adunat în Piazza Duca d'Aosta, în fața Gării Centrale din Milano, pentru a cere să poată redeschide „cât mai curând posibil” „tarabele” sectorului „epuizat”. "Suntem singurii încă închişi - au explicat ei -. Este corect să se redeschidă școlile, să se redeschidă multe magazine care, eventual, nu au fost închise niciodată: însă noi, cine suntem? Inamici sociali?". Din piața Duca d'Aosta, cei două sute de manifestanți, cu aproximativ o sută de vehicule, au improvizat o procesiune care s-a oprit la mică distanță, în via Vittor Pisani, blocând drumul, traficul fiind deviat către străzile vecine.

Protestul nu a avut loc doar la Milano. Marţi dimineaţă, la ora 8.00, vânzătorii ambulanți se aflau deja în piață pe esplanada Oneglia din Imperia, pentru a manifesta împotriva ordonanței prin care oraşul a fost decretat zonă roșie. Comercianţii ambulanţi și-au condus vehiculele într-o procesiune lentă către Prefectura oraşului, unde au organizat o delegaţie, cerând să fie primiţi de către Prefectul Alberto Intini. "Suntem aproape toți din Imperia, dar mai există și persoane din Savona. Categoria noastră include sute de familii. Este absurd că magazinele care vând articole și lenjerie pentru copii pot rămâne deschise în timp ce tarabele care vând aceleaşi produse trebuie să rămână închise. Se ştie că piețele sunt cele mai controlate zone, cu patrule de poliție, carabinieri şi Garda Financiară. Dacă ne ascultă, bine, dacă nu, vom reveni cu soțiile și copiii. Dacă guvernatorul Toti este convins că provincia are o rată ridicată de contagiune, de ce nu a închis totul?" - a spus Davide Milazzo, unul dintre organizatori.

"Statul ne-a abandonat", scrie pe unul dintre numeroasele bannere expuse de cei peste două sute de vânzători ambulanți din toată provincia Foggia care protestează în piața din fața cimitirului orașului. "Cerem redeschiderea imediată a piețelor" spun ei. "Suntem epuizaţi" explică Raffaele Cristinziano, secretar de zonă al sindicatului Ana Ugl (Asociația Națională a comercianţilor ambulanţi). "Suferim aceste penalități de un an. Suntem printre mai categoriile cele mai afectate. Guvernul nu ne ia în considerare. Am beneficiat de o suspendare a impozitelor, dar nu de o revocare”.

Mobilizarea va continua miercuri pentru vânzătorii stradali toscani aderați la Assidea, care sub sloganul „Gata cu piețele închise, #ilmiolavorounicoristoro” vor da viață unei zile de protest care va începe din piața Pistoia (la ora 9 dimineața). Aici vor organiza un fel de piață completă cu tarabe, dar fără mărfuri expuse, pentru a continua apoi la Florența, unde se vor întâlni la ora 13, în piața Osmannoro Metro. Vânzătorii ambulanți vor organiza o procesiune cu camionetele lor pe străzile capitalei toscane pentru a ajunge, la ora 16:30, la sediul Consiliului regional, în Via Cavour, unde vor cere redeschiderea imediată a tuturor piețelor pentru toate categoriile de produse.