Protestele violente de la Belgrad continuă. Președintele acuză „agenturile” străine
- Ionel Sclavone
- 9 iulie 2020, 09:36
Mii de cetățeni sârbi au ieșit în stradă, miercuri seara, protestând împotriva guvernului și a partidului aflat la putere, acuzând proasta gestionare a crizei noului coronavirus.
Pentru a doua zi, locuitorii cabitalei Serbiei, Belgrad, au protestat, nemulțumiți de creșterea numărului de îmbolnăviri de COVID-19, pe fondul măsurilor de relaxare adoptate de actualul guvern. Manifestanții acuză puterea că a ridicat mult prea repede restricțiile, iar acest lucru a făcut ca numărul de infectări să crească și de șapte ori, în ultimele două luni.
Protestele din capitala Serbiei au izbucnit marți, după ce oamenii au aflat că Guvernul intenționează să reintroducă starea de urgență în acest weekend, după ce spitalele au fost invadate de pacienți cu COVID-19.
Mii de protestatari s-au strâns marți și miercuri în jurul Parlamentului, intrând în conflict cu poliția și provocând incidente violente. În cele din urmă au fost respinși după ce autoritățile au folosit gaze lacrimogene.
Președintele acuză intervenția străină
În replică la revoltă și la acuzațiile care îi sunt aduse din stradă, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat intervenția agențiilor străine de spionaj. El a precizat, însă că urmează să fie luate alte măsuri de protecție sanitară.
„Protestul a fost foarte bine planificat. O parte din aparatul nostru de securitate nu și-a făcut treaba pentru că ulterior am descoperit implicarea unor alte forțe, nu doar infracționale, ci și din afara țării, mă refer la servicii de informații străine. Dar acestea sunt chestiuni care țin de problemele noastre interne și de care, vă asigur, propriile noastre servicii de informații se vor ocupa mult mai serios decât au făcut-o până ieri”, a declarat Aleksandar Vucic.
Guvernul acuzat că a ascuns realitatea
În prezent, numărul îmbolnăvirilor a crescut în Serbia, de la 50 de cazuri pe zi, în urmă cu o lună, la peste 350. Miercuri, Serbia a înregistrat 357 de noi cazuri de COVID-19, ajungând la un total de 17.076, dintre care 341 de decese.
Criticii președintelui Vucic susțin că noua explozie a epidemiei are drept cauză decizia acestuia de a permite disputarea meciurilor de fotbal cu public, a activităților religioase, a petrecerilor și a adunărilor publice. Ei îl acuză pe președinte că a luat toate aceste măsuri de relaxare căutând să-și atragă simpatia oamenilor înainte de alegerile parlamentare din 21 iunie.
Astfel, în luna mai, autoritățile sârbe au relaxat foarte mult regulile adoptate pentru combaterea noului coronavirus, poate cele mai stricte din Europa, spunând că au situația sub control. Aproape nimeni nu a mai purtat măști, meciuri de fotbal și celebrul turneu de tenis organizat de liderul clasamentului ATP, Novak Djoković, s-au desfășurat cu spectatori.
Toate acestea, susțin opozanții deoarece guvernul a dorit să arate că situația s-a normalizat înainte de alegerile parlamentare.
Pe de altă parte, există informații potrivit cărora, guvernul sârb ar fi ascuns situația reală a îmbolnăvirilor, iar numărul de decese provocate de COVID-19 ar fi fost de două ori mai multe decât cele declarate oficial.
Violențele de la Belgrad au apărut şi în mass-media mondială
Situaţie incendiară lângă România! La fel va fi şi la noi? Autorităţile, deja în alertă