Un grup de apărare a drepturilor omului. a anunțat că peste 100 de persoane, reținute de autorități în timpul protestelor din Iran, riscă pedeapsa cu moartea.
Cel puțin 100 de persoane au fost condamnate la moarte sau sunt acuzate de infracțiuni grave în legătură cu protestele din Iran, a anunțat grupul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia. Cinci femei se numără printre cei care riscă să fie executați, au mai spus reprezentanții organizației.
Se crede că numărul real al protestatarilor care riscă pedeapsa cu moartea este mult mai mare, deoarece familiile au fost presate să păstreze tăcerea, a avertizat organizația.
Doi bărbați au fost executați luna aceasta dar activiștii au spus că procesele au reprezentat o înscenare. Mohsen Shekari și Majidreza Rahnavard, ambii în vârstă de 23 de ani, au fost găsiți vinovați de tribunalele revoluționare de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu".
Iranul este cuprins de proteste față de sistemul clerical al țării de aproximativ o sută de zile. Acestea au izbucnit în urma decesului în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală din Teheran la 13 septembrie pentru că nu a purtat în mod corespunzător hijab-ul.
Când au început protestele din Iran
Aceste manifestaţii, catalogate în general de autorităţi drept „revolte”, au început după decesul, pe 16 septembrie, a acestei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani, după arestarea sa la Teheran sub acuzaţia că a încălcat codul strict vestimentar în vigoare în ţară pentru femei.
„Ipocriţii, monarhiştii, curentele contrarevoluţionare şi toţi cei care au fost lezaţi de revoluţie s-au alăturat manifestaţiilor”, a declarat Raisi în faţa unei mulţimi adunate în faţa Universităţii din Teheran pentru a aduce un omagiu celor 200 de soldaţi ucişi în timpul războiului Iran-Irak (1980-1988).
„Braţele naţiunii sunt deschise pentru toţi cei care au fost înşelaţi. Tinerii sunt copiii noştri”, a spus el, dar „nu vom avea nicio milă pentru elementele ostile”.
Responsabili iranieni i-au acuzat pe „duşmanii” republicii islamice, precum SUA şi alte state occidentale, că au provocat manifestaţiile.
„Dacă credeţi că vă veţi atinge obiectivele răspândind zvonuri şi divizând societatea, vă înşelaţi”, a spus Raisi. „Vreţi să ne înşelaţi, dar vă cunoaştem şi ne cunoaştem naţiunea”, a adăugat el.
Responsabilii iranieni afirmă că sute de persoane şi-au pierdut viaţa, între care zeci de membri ai personalului de securitate, în timp ce mii de oameni au fost arestaţi în urma protestelor în care femeile şi tinerii joacă un rol preponderent.
Militanţii pentru apărarea drepturilor omului din afara Iranului estimează că peste 450 de manifestanţi au fost ucişi.
Justiţia a anunţat până în prezent condamnarea la moarte a 11 persoane pentru rolul jucat în manifestaţii. Două dintre aceste persoane au fost deja executate, în timp ce două persoane condamnate la moarte vor beneficia de o rejudecare.
Militanţii dau asigurări că circa o duzină de alte persoane riscă pedeapsa capitală pentru rolul lor în manifestaţii.