Protestele din educație sunt instrumentate politic?

Protestele din educație sunt instrumentate politic? Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Calendarul protestelor din educație se suprapune perfect pe calendarul rotativei guvernamentale, o coincidență demnă de luat în seamă.

În condițiile în care sindicatele din educație amenință cu greva generală dacă nu le sunt îndeplinite revendicările, este cu atât mai neobișnuit să le ceară în această perioadă de tranziție, când este imposibil ca Guvernul Ciucă să ia decizii majore cu câteva zile înainte de rotația premierilor și a miniștrilor.

Revendicările sunt de natură socială, deci țin de Ministerele Muncii și Finanțelor

De notat că majoritatea revendicărilor nu țin de Ministerul Educației ci de Ministerul Muncii și cel al Finanțelor, fiind de natură salarială. Dar, ca o noutate, sindicaliștii aduc în discuția de acum și obligațiile președintelui Iohannis față de profesori.

O simplă lectură a atribuțiilor președintelui României poate lămuri pe oricine că niciuna dintre solicitările celor din învățământ nu intră în sfera de activitate a Cotroceniului. Să fie doar o necunoaștere a responsabilililor celor cărora sindicatele le cer astăzi sporuri, salarii sau plata orelor suplimentare?

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce se face acum această grevă, și nu după rotația premierilor?

Avem pretenția ca liderii de sindicat să cunoască exact situația atunci când solicită ceva ministrului Educației. Soluția la problema sporurilor vine exclusiv de la Ministerele Muncii și Finanțelor. Cea a salariilor din sistemul de Educație ține de legea salarizării angajaților din sistemul public, care urmează să fie votată în acest an. Nu ai cum să aprobi acum majorări de salarii care vor trebui ajustate peste câteva luni.

Și atunci de ce acum această grevă și nu după rotația premierilor? Chiar își doresc sindicatele să rezolve problemele membrilor lor cotizanți? Sau momentul protestelor este ales intenționat? Dacă da, cine anume își dorește ca pe finalul mandatului premierului PNL să avem profesori în stradă și școli închise și familii debusolate în preajma examenelor naționale?