Proteste violente în Franța. În multe orașe, manifestanții au blocat căile ferate, autostrăzile și s-au bătut cu polițiștii

Proteste violente în Franța. În multe orașe, manifestanții au blocat căile ferate, autostrăzile și s-au bătut cu polițiștii Sursa foto: Profimedia

Francezii au ieșit din nou în număr mare în mai multe orașe din Franţa pentru a protesta împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege privind reforma pensiilor. Este a 10 a zi de proteste, iar oamenii nu au de gând să se oprească.

Protestatarii au blocat căile ferate și autostrăzile în mai multe orașe din Franţa. Potrivit estimărilor poliției, citate de ziarul Le Figaro, la ora 18:00 erau în stradă peste jumătate de milion de persoane, răspândite în toate orașele. La Paris au loc cele mai ample manifestări, după cum a anunțat poliția. Până la sfârşitul zilei sunt așteptați în stradă peste un milion de oameni în toată Franța.

„Peste 2 milioane” de manifestanți în toată Franța, potrivit CGT

În unele orașe, au avut loc unele ciocniri între manifestanți și polițiști. În orașul Nantes, o mașină a fost incendiată, în timp ce unii protestatari au tras focuri de artificii în poliție. Iar în orașul Rennes, protestatarii au blocat șoseaua de centură și au incendiat o mașină abandonată.

La Paris și la Marsilia, protestatarii au blocat șinele de tren. Unele tensiuni izbucnesc pe Bulevardul Voltaire din Paris. Poliția este înconjurată de manifestanți care aruncă cu pietriș și sticle. Au fost „mai mult de 2 milioane” de manifestanți în Franța marți, potrivit CGT. Uzina de la Montreuil numărase 3,5 milioane de oameni pe străzile Franței pe 23 martie. Ca o reamintire, Ministerul de Interne a numărat 740.000 de manifestanți în Franța marți, față de 1,089 milioane joia trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitingurile s-au transformat în lupte de stradă

Protestatarii au ocupat șinele de tren și autostrăzile. Mișcarea de protest a închis muzeele și a afectat activitatea rafinăriilor și centralelor nucleare, a căror capacitate de producție a scăzut. Sunt marșuri în toată țara, marți, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de reformare a legii pensiilor.

„Proiectul de lege a acționat ca un catalizator al furiei față de politicile lui Macron”, a declarat Fanny Charier, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la Biroul Pole Employ, instituție pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

La începutul zilei, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Depozitul de petrol din Frontignan blocat de manifestanți, incendiu declarat în apropierea drumului de acces

Depozitul de petrol Frontignan, lângă Montpellier (Hérault), este din nou blocat de manifestanți marți. A izbucnit un incendiu, care de atunci a fost controlat de pompieri, de-a lungul drumului care duce la fața locului, provocat de o grenadă lacrimogenă de la poliție, potrivit CGT. Traficul în zonă a fost întrerupt.

Cel puțin doi răniți la Paris

Cel puțin doi răniți au fost îngrijiți de „medici în stradă” (salvatori voluntari). Unul, conștient, avea o leziune la cap, celălalt avea o leziune superficială la picior.

Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Paris și Palatul Versailles au fost din nou închise publicului, marți, din cauza grevelor împotriva reformei pensiilor.

Refuzul a înfuriat sindicaliștii, care insistă că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză. Executivul francez a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor.

Francezii nu mai pot fi înduplecați de politicieni

„Am propus o cale de ieșire... și este intolerabil că suntem din nou blocați”, a declarat șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, reporterilor, la începutul mitingului din Paris. Macron, care a promis că va realiza reforma pensiilor în ambele campanii prezidențiale, spune că este nevoie de schimbare pentru a menține finanțele țării în echilibru.

Sindicatele și partidele de opoziție spun că există și alte modalități de a face asta. Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevelor pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege. Cu toate acestea, într-o mișcare care a adus o ușurare atât pentru parizieni, cât și pentru turiști, gunoierii din oraș au spus că își suspendă greva de câteva săptămâni, care a lăsat drumurile din jurul unor repere celebre presărate cu mormane de gunoi, relatează lefigaro.fr.