Proteste masive în Serbia: se cere repetarea alegerilor și reforme democratice

Proteste masive în Serbia: se cere repetarea alegerilor și reforme democratice Aleksandar Vucic. Sursa foto: Facebook

Mii de persoane s-au adunat în Serbia pentru a protesta împotriva felului în care s-au desfășurat recentele alegeri și contra președintelui Vucic

Mii de persoane s-au adunat în Serbia pentru a protesta modului în care s-au desfășurat recentele alegeri.

Proteste masive în Serbia

Mii de susținători ai opoziției s-au adunat pașnic în capitala Serbiei, Belgrad, marți, într-un protest anti-guvernamental pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor de luna trecută, descrise de observatorii internaționali ca fiind nedrepte.

Partidul populist aflat la putere, Partidul Progresist Sârb (SNS), a câștigat 46,72% din voturi în alegerile parlamentare și locale anticipate. Totuși, o delegație internațională de monitorizare a declarat că SNS a obținut un avantaj nedrept prin părtinirea mass-media, influența necorespunzătoare a președintelui Aleksandar Vucic și nereguli în votare, cum ar fi cumpărarea voturilor. Vucic și aliații săi pretind că alegerile au fost corecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestul a fost organizat și pentru a marca a șasea aniversare a asasinării lui Oliver Ivanovic, un politician sârb moderat din Kosovo. Ivanovic a fost împușcat în fața biroului său de partid în 2018, în orașul etnic divizat Mitrovica, o zonă predominant sârbă din Kosovo, majoritar albanez, care și-a declarat independența față de Belgrad în 2008.

Protestatarii din Serbia vor repetarea alegerilor

Ancheta privind moartea lui Ivanovic este încă în desfășurare atât în Serbia, cât și în Kosovo. Într-un discurs adresat mulțimii, Marinika Tepic, un lider al alianței de centru-dreapta Serbia Împotriva Violenței (SPN), care a s-a aflat pe locul al doilea,  a spus că opoziția rămâne hotărâtă să conteste rezultatele alegerilor.

Întreaga planetă știe, l-am prins pe el (Vucic) cu mâța-n sac… pe cel care nu ar îndrăzni să apară în fața poporului său”, a spus Tepic, care luna trecută a intrat în greva foamei timp de două săptămâni pentru a contesta rezultatului votului.

Opoziția dorește anularea alegerilor din Belgrad, care s-au încheiat fără un rezultat clar și sunt considerate de mulți ca fiind fraudate.

Partidul de la guvernare, acuzat de fraudă electorală

Luni, Milos Vucevic, liderul SNS, a spus că votarea în Belgrad ar putea fi repetată dacă nimeni nu reușește să formeze o coaliție și să asigure o majoritate în consiliul orașului. Cu o populație de 1,4 milioane de persoane, Belgrad reprezintă aproximativ un sfert din electoratul Serbiei, iar primarul său este considerat unul dintre cei mai influenți oficiali din țara balcanică.

Serbia este candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar înainte de a se alătura blocului, trebuie mai întâi să reformeze sistemul judiciar, să asigure stat de drept și libertatea presei  și să combată corupția și crima organizată.

De asemenea, trebuie să îmbunătățească relațiile cu Kosovo și să-și alinieze politicile sale externe cu cele ale UE, inclusiv să sancționeze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, potrivit Reuters.