Protestele izbucnesc în toată China împotriva politicii „Zero-COVID” a lui Xi Jinping. Tinerii chinezi au manifestat duminică seara în capitala Beijing.
Protestele au izbucnit în toată China sâmbătă, inclusiv la universități și în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Du-te, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”. Protestele sunt fără precedent ca o sfidare față de politica strictă și din ce în ce mai greu de suportat: „Zero-COVID”
Protestele au început după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi.
Proteste la Shanghai
Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.
Apariţia acestei înregistrări a fost urmată de proteste în acest oraş şi în altele, inclusiv în metropola Shanghai. Cel puţin deocamdată de mică amploare, având câteva zeci sau sute de participanţi, studenţi şi în general tineri, protestele s-au extins şi au ajuns către seară şi în capitală, unde mai devreme singura manifestare fusese într-un campus universitar.
Răspunzând apelurilor lansate tot pe reţelele de socializare, circa 300-400 tineri chinezi s-au adunat duminică seară în apropierea râului Liangma, care trece prin Beijing.
Fără teste COVID, vrem să mâncăm
Scandau aceştia, unii ridicând foi de hârtie albe - o aluzie la cenzură -, în timp ce alţii aprindeau lumânări pe un altar improvizat. Buchete de flori au fost depuse pe acel altar, pe care manifestanţii au scris mesajul: „pentru victimele care au pierit în incendiul de la Urumqi pe 24 noiembrie”.
După ce la protestele de la Urumqi şi Shanghai au avut loc confruntări cu poliţia, cel de la Beijing s-a desfăşurat iniţial calm, însă mai multe multe maşini ale poliţiei se aflau în apropiere, în timp ce membri ai forţelor de ordine filmau protestatarii. În cele din urmă, către ora locală 22:30 (14:30 GMT), poliţia a încercat să-i disperseze, însă o oră mai târziu mulţi dintre manifestanţi încă erau acolo hotărâţi să reziste.
În oraşul Wuhan, unde a început pandemia COVID-19 în urmă cu trei ani, imaginile postate pe reţelele de socializare arată sute de persoane protestând pe străzi, în timp ce rup baricade metalice, distrug corturi amenajate pentru testări şi cer încetarea lockdown-ului, scrie cnn.com.