Proteste la Nicosia. Manifestanții cer măsuri după scandalul "Pașaportul de aur"

Proteste la Nicosia. Manifestanții cer măsuri după scandalul "Pașaportul de aur" Topul pașapoartelor. Sursa: Arhiva EVZ

Nicosia a fost, sâmbătă, scena unor proteste însemnate. Sute de ciprioți au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva restricțiilor, dar și împotriva corupției guvernului.

Proteste la Nicosia: se cer măsuri! Poliţia a utilizat, sâmbătă, un tun cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de persoane care manifestau în capitala Ciprului.  Motivele au fost corupţia şi restricţiile impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea COVID-19, transmite AFP.În timpul intervenţiei poliţiei, 8 manifestanţi au fost arestaţi.

Manifestanții au primit amenzi și o ploaie de gaze lacrimogene

Unii demonstranţi au fost amendaţi pentru că nu purtau masca de protecţie şi pentru încălcarea altor măsuri anti-COVID-19, potrivit Kathimerini.

Organizatorii manifestaţiei, printre care militanţi de stânga, antifascişti şi sindicalişti, au făcut apel pe reţelele de socializare online pentru a denunţa autoritarismul statului. Este vorba în special în cazul de controversat caz "Pașaportul de aur". Alte motive de protest au fost eşecul gestionării pandemiei, restricțiile sufocante şi corupţia, notează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manifestanții s-au adunat într-un parc din centrul capitalei Nicosia, unde au fost înconjurați imediat de trupe armate. Olivia Patsalou, o femeie de 37 de ani, șomeră, a declarat că protestează în special pentru afacerea cu pașaporatele și restricțiile extreme, care au împiedicat-o să își găsească un loc de muncă, relatează France24.

Unii demonstranți au avut în dotare tobe și au scandat în fața polițiștilor, care au invadat mai multe străzi din apropierea parcului pentru a-i bloca. Printre manifestanți s-au aflat și oameni cu copii mici și câteva persoane în scaune cu rotile. O femeie zăcea la pământ din cauza efectelor gazelor lacrimogene, iar un bărbat în scaun cu rotile a căutat refugiu într-un bloc.

Potrivit site-ului Kathimerini, mai multe persoane au fost amendate pentru încălcarea restricțiilor sanitare. Majoritatea manifestanților purtau totuși mască, a declarat un jurnalist AFP.

Avocat protestatar: „Doresc să ne închidă gura"

Toamna trecută, Cipru a anunțat că renunță la controversatul său program denumit „Pașaportul de aur”. Acesta garanta cetățenie și pașaport cetățenilor bogați din afara UE, în special din Rusia, Ucraina, China și țările arabe. Criticii programului au acuzat lipsa lui de transparență și faptul că ar încuraja spălarea de bani.

În iulie 2020, televiziunea Al Jazeera a difuzat un documentar despre abuzurile comise sub umbrela „Pașaportului de aur”. Indignarea publică a atins un punct culminant în ianuarie.

Insula de la Mediterană a fost în centrul unui scandal după ce doi politicieni au demisionat, deși au negat că ar fi făcut ceva ilegal. Republica cipriotă a relaxat gradual măsurile de lockdown național, după un declin al ratei infecțiilor COVID-19 după Crăciun.

Andreas, un avocat care face parte din echiopa juridical a organzatorilor protestului, a declarat pentru AFP că guvernul și-a pierdut legitimitatea după scandalul pașapoartelor. "Folosesc pandemia ca motiv să oprească protestele. Credem că dreptul de a protesta stă la baza democrației noastre. Doresc să ne închidă gura", a declarat acesta.

Sursa: France 24