Cipru VINDE cetățenia europeană super-bogaților din RUSIA și UCRAINA

Cipru VINDE cetățenia europeană super-bogaților din RUSIA și UCRAINA

Pașapoartele emise prin programul „viza de aur” au adus 4 miliarde de euro la buget, din 2013 până acum, conform unor dezvăluiri făcute de The Guardian.

Oligarhii ruși și ucraineni, acuzați de corupție, se află printre sutele de oameni care au obținut pașapoarte UE, prin controversata schemă „viza de aur”, relatează jurnaliștii britanici. 

Guvernul din Cipru a oferit cetățenie super-bogaților, oferindu-le dreptul de a trăi și munci în Europa, în schimbul unor investiții financiare. Mai mult de 400 de pașapoarte ar fi fost emise prin intermediul acestui program, anul trecut. 

Înainte de 2013, cetățenia cipriotă era oferită în mod discreționar de ministere, într-o versiune mai puțin formașă a actualului aranjament. 

Ne puteți urmări și pe Google News

O listă cu nume a sute de persoane care au beneficiat de acest avantaj a fost văzută de jurnaliștii de la The Guardian, printre care se numără oameni de afaceri  și indivizi cu influență politică considerabilă. 

Un fost membru al Parlamentului rus, fondatorul celei mai mari bănci comerciale ucrainene, un milionar din jocuri de noroc se află pe această listă. Este o industrie puțin cunoscută, dar foarte profitabilă, care ridică însă semne de întrebare legate de verificările de securitate ale solicitanților. 

Beneficiarii aranjamentului de dinainte de 2013 include un oligarh și un colecționar de artă, care a cumpărat o vilă în Palm Beach de la Donald Trump, și un om de afaceri sirian care are legături strânse cu președintele Bashar al-Assad, cap de afiș pentru corupție. 

Politicienii europeni au urmărit cu îngrijorare dezvoltarea acestui sistem unii spunând că că schema subminează conceptul de cetățenie. Ana Gomes, europarlamentar portughez, a descris programul ca fiind „absolut imoral și pervers”. 

„Nu sunt împotriva acordării de către un anumit stat a cetățeniei sau dreptului de rezidență către cineva care are o contribuție importantă în acea țară, fie în domeniul artei, al științei sau chiar al investițiilor. Dar să le fie acordată, nu vândută”, a spus ea. Europarlamentara a explicat că a încercat de mai multe ori să obțină lista cu nume „de aur” ale unor cumpărători în Portugalia, dar nu a reușit. „De ce e secretă? Secretomania este foarte, foarte suspectă”. 

Rami Makhlouf, vărul lui Bashar al-Assad, a primit cetățenie cipriotă în 2010, care i-a fost însă anulată după izbucnirea războiului civil.

Miliardarul colecționar de artă Dmitry Rybolovlev, care a cumpărat o vilă de la Trump, în 2008, cu 95 milioane de dolari, a primit cetățenia cipriotă, în 2012, pentru că ar fi investit în in Bank of Cyprus - averea lui este estimată de Forbes la 7,4 miliarde de dolari.