Proteste la Barcelona. Spaniolii se opun amnistiei pentru separatiştii catalani

Proteste la Barcelona. Spaniolii se opun amnistiei pentru separatiştii catalani Proteste la Barcelona / sursa foto: Albert Salamé (www.vilaweb.cat).

Mii de oameni au protestat duminică la Barcelona împotriva amnistiei pe care stânga o negociază cu partidele catalane separatiste. Aceștia au fluturat steaguri spaniole de-a lungul bulevardului Paseo de Gracia.

Mii de oameni au protestat duminică la Barcelona împotriva amnistiei pe care stânga o negociază cu partidele catalane separatiste. Formațiunile au nevoie de sprijin pentru numirea socialistului Pedro Sanchez în fruntea guvernului spaniol.

Oamenii au strigat: „Nu amnistiei!” şi „Puigdemont în închisoare!”

Carles Puigdemont a fost preşedintele Cataloniei care a condus tentativa eşuată de secesiune din 2017 a acestei regiuni din nord-estul Spaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitingul a fost organizat de platforma anti-separatistă a societăţii civile catalane sub sloganul „Nu în numele meu: nici amnistie, nici autodeterminare”. Manifestația a avut loc în prezenţa liderului Partidului Popular (PP, conservator), Alberto Nunez Feijoo, şi a lui Vox, Santiago Abascal. Atât dreapta, cât şi extrema dreaptă se opun ferm posibilei graţieri a separatiştilor catalani urmăriţi penal.

„Nu este o amnistie care vizează reconcilierea, ci exclusiv (obţinerea) preşedinţiei guvernului” Spaniei, a declarat Feijoo, care nu a reuşit săptămâna trecută să devină prim-ministru.

De la ce a pornit protestul din Barcelona

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a însărcinat marţi pe Sanchez, care se află la putere din 2018, să candideze pentru această funcţie. Cu toate astea, partidul său a terminat doar pe locul doi la alegerile legislative din 23 iulie, în spatele PP. El are şanse mai mari decât Feijoo să-i convingă pe deputați că merită această funcție.

Sanchez are nevoie şi de sprijinul partidelor catalane pro-independenţă. El le-a promit ajutoare și generozitate. Încă nu se știe dacă le va convinge sau dacă le-ar putea atrage simpatia.

„O amnistie este ca şi cum ai spune că ceea ce au făcut ei (separatiştii urmăriţi penal - n.r.) a fost legal, şi asta nu este adevărat, este o minciună. Ar fi ca şi cum am spune că actuala Constituţie este nedreaptă şi este o minciună”, a declarat Araceli Rodriguez, profesor universitar în vârstă de 53 de ani, în timpul protestului de duminică, purtând o pălărie decorată cu steagul spaniol, potrivit AFP.