Proteste în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini. Femeile își ard hijaburile. Mărturia unui ofițer din Polițai Moralității

Hijab. Sursa foto: arhiva EVZ

Moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a stârnit proteste furioase. Ea a fost reținută de așa-numită Poliție a Moralității din Iran. În acest context, femeile din Iran au decis să își ardă hijaburile într-un act sfidător de rezistență împotriva codului vestimentar strict al Republicii Islamice și a celor care îl aplică.

Gasht-e Ershad sunt unități speciale de poliție care au ca datorie să asigure respectarea moravurilor islamice și să rețină persoanele care sunt percepute a fi îmbrăcate „necorespunzător”. Legislației iraniană susține că femeile sunt obligate să-și acopere părul cu un hijab și să poarte haine lungi și largi pentru a-și deghiza figurile.

Masha Amini ar fi avut șuvițe de păr vizibile sub hijab atunci când a fost arestată de poliția morală la Teheran, pe 13 septembrie. Ea a intrat în comă la scurt timp după ce s-a prăbușit într-un centru de detenție. Ea a murit trei zile mai târziu la spital. Autoritatea a negat informațiile potrivit cărora ofițerii au lovit-o în cap cu o bâtă.

Proteste în Iran

Autoritățile iraniene au declarat miercuri, 21 septembrie, că trei persoane, inclusiv un membru al forțelor de securitate, au fost ucise în tulburările, care s-au întins deja la a cincea zi.
Organizațiile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin șapte persoane au fost ucise. Moartea de săptămâna trecută a Mahsei Amini a stârnit furie în ceea ce privește problemele libertății femeilor din Republica Islamică. Protestele au început de sâmbătă odată cu înmormântarea tinerei. În plus, demonstrațiile au cuprins o mare parte din țară.
Mii de oameni au ieșit în stradă marți seara, 20 septembrie, cu pancarte care au apărut din zeci de orașe, de la capitala Teheran până la bastionuri mai tradițional conservatoare precum Mashad. Protestatarii au scandat sloganari precum „Femei, viață, libertate”. Alte femei au fost văzute făcând focuri de tabără, luptându-se cu poliția sau scoțându-și și ardându-și hijabul. Într-un videoclip din Teheran, protestatari mărșăluiesc în jurul unui foc de tabără pe stradă noaptea, scandând: „Suntem copiii războiului. Haideți, luptați și vom riposta”.

Confesiuni din interiorul Poliției Morale

Într-un interviu rar, un ofițer din Poliția Morală a vorbit anonim despre experiența sa de lucru. „Ne-au spus că motivul pentru care lucrăm pentru unitățile de poliție morală este pentru a proteja femeile”, a spus el. „Pentru că dacă nu se îmbracă corect, atunci bărbații ar putea fi provocați și le-ar putea face rău”.

În același timp, el a spus că au lucrat în echipe de șase oameni. Ele erau compuse din patru bărbați și două femei. Echipele s-au concentrat pe zonele cu trafic pietonal ridicat și unde se adună mulțimile. În plus, bărbatul a mărturisit că se simțea ca și cum era trimis la vânătoare.
Ofițerul a adăugat că șeful său i-a spus că nu lucrează corespunzător dacă nu a identificat suficiente femei care încalcă codul vestimentar.  „Se așteaptă să-i forțăm să intre în dubă. Știi de câte ori am plâns în timp ce făceam asta? Vreau să le spun că nu sunt unul dintre ei. Mă simt atât de rău”, potrivit BBC.