Este pentru pentru prima dată când guvernul macedonean ia măsuri de când sute de mii de oameni au început să mărşăluiască prin Balcani de la începutul acestui an. Începând de săptămâna trecută, Macedonia a început filtrarea migranţilor la graniţe pentru prevenirea accesului a persoanelor care nu sunt din Siria, Irak sau Afganistan. Acest lucru a stârnit furie printe imigranţii aflaţi deja la graniţă, relatează The Guradian.

Mulți au scandat împotriva deciziei și au încercat să blocheze calea celor care au primit permisiunea de a trece graniţa. Un grup de pakistanezi au avut postere care fac referire la încălcarea drepturilor omului. Șapte bărbați  şi-au cusut gura cu sfoară, după ce a fost blocaţi la graniţă de şase zile. 

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi, aproximativ unul din zece migranţi nu provin din Siria, Irak sau Afgan. Macedonia nu mai vrea să le acorde permisiunea de a trece graniţa pentru a se îndrepta spre ţările mai bogate ale Uniunii Europene din moment ce vieţile lor nu sunt puse în pericol în ţările din care provin. Şi Slovenia încercat să trimită mai mult de 100 de marocani în Croaţia.

Grupurile pentru drepturile omului au pus la îndoială ideea de a bloca oamenii în funcţie de naționalitate și a susținut că fiecare caz trebuie evaluat pe merit individual. 

Prim-ministru macedonian, Nikola Gruevski, a declarat că nu intenţioneză să operască oamenii care au nevoie de protecţie, însă este nevoie ca Europa să introducă măsuri de securitate sporite la graniţe, făcând referire la faptul că cel puţin unul dintre autorii masacrului de la Paris a ajuns în Franţa, trecând prin Grecia.