Proteste de amploare în Varșovia. Polonezii au ieșit în stradă împotriva refugiaților ucraineni și a creșterii prețurilor

Proteste de amploare în Varșovia. Polonezii au ieșit în stradă împotriva refugiaților ucraineni și a creșterii prețurilor Protestul de pe 10 august din Piața Victoriei / Sursă foto: arhivă EVZ

Polonezii au ieşit în stradă împotriva valului de imigranți veniți din Ucraina și împotriva exploziei prețurilor. Polonia a primit cei mai mulți refugiați, de la începutul războiului, iar situația a început să-i deranjeze pe cetățeni deoarece criza economică se resimte în buzunarele lor.

Situația economică îşi pune amparenta pe statul care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina şi a început să îi deranjeze pe cetățenii din Polonia, care se confruntă, la fel ca toată Europa, cu o creștere explozivă a prețurilor și acuză faptul că autoritățile au mai multă grijă de refugiații ucraineni decât de polonezi.

Oamenii scandează pe străzi ”Polonia nu este Ucraina”, dar și împotriva Uniunii Europene sau SUA. Polonezii sunt foarte nemulțumiți de modul în care Uniunea Europeană și SUA aleg să trateze Polonia și consideră că țara lor suportă singură costurile războiului, în timp ce UE și SUA doar folosesc Polonia, fără a contribui financiar.

Uniunea Europeană amenință Polonia cu tăierea fondurilor din PNRR

Comisia Europeană (CE) consideră că ultimele modificări aduse sistemului judiciar polonez sunt insuficiente pentru a permite acordarea fondurilor UE menite să stimuleze economia şi să sprijine redresarea în urma pandemiei de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecători se află încă în analiză, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Dar pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare", a adăugat ea. Acest lucru a trebuit să fie clarificat înainte ca prima tranşă să poată fi eliberată, a confirmat von der Leyen.

De luni de zile, CE blochează eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor din sistemul judiciar polonez.

Economiile europene încă se recuperează după pandemie şi se confruntă cu penurii persistente ale lanţului de aprovizionare şi inflaţie ridicată, iar prin această situaţie trece şi Polonia.

Nicio ţară europeană nu s-a refăcut după pandemie, iar Polonia abia mai face faţă numărului mare de refugiați

Oricât de costisitor va fi să ofere ajutor pe termen scurt familiilor strămutate temporar de război, pe termen lung, cheltuielile pentru integrarea a milioane de oameni vor fi mult mai mari şi vor pune o presiune imensă asupra sistemelor de locuinţe, educaţie şi sănătate.

În acelaşi timp, un aflux uriaş de muncitori, în special calificaţi, este probabil să crească producţia şi va putea intensifica concurenţa pe piaţa muncii. Aproximativ 13 milioane de oameni erau şomeri în Uniunea Europeană în ianuarie. Incertitudinea domină acum calculul economic spun analiştii.

Milioane de refugiaţi au fugit din Ucraina, iar alte milioane probabil o să urmeze pe măsură ce războiul continuă. Oficialii, experţii în migraţie şi economiştii spun că este prea devreme pentru a spune dacă cei mai mulţi ucraineni strămuţi vor rămâne în statele europene, informează Agerpres.