Evenimentul Zilei > International > Proteste de amploare împotriva lui Benjamin Netanyahu. Se clatină scaunul premierului?
Proteste de amploare împotriva lui Benjamin Netanyahu. Se clatină scaunul premierului?

Proteste de amploare împotriva lui Benjamin Netanyahu. Se clatină scaunul premierului?

Contestatarii liderului politic din Israel vor ieși din nou pe străzi.

Noi proteste îndreptate către premierul Benjamin Netanyahu au loc, astăzi, în Israel, în orașele Tel Aviv și Ierusalim. Mişcarea internă de contestare a premierului Benjamin Netanyahu capătă amploare, de asemenea, şi în alte capitale ale lumii, acolo unde sunt programate în acest weekend demostraţii.

Benjamin Netanyahu este criticat, mai ales, pentru modul în care a gestionat criza coronavirus, atât din punct de vedere sanitar, cât şi economic.

Săptămâna aceasta, guvernul israelian  a aprobat indemnizații pentru toată populația în scopul atenuării impactului economic, dar Benjamin Netanyahu se confruntă cu proteste. Oamenii demonstrează pentru că sunt nemulțumiți de nivelul de trai și de faptul că ajutoarele financiare nu sunt suficiente.

După mai multe incidente violente în ultimele săptămâni la demonstrații în care cea mai mare parte dintre manifestanți sunt antiguvernamentali și o mână de susținători de extremă dreapta ai premierului, poliția a ridicat nivelul de alertă la reședința oficială din Ierusalim și în apropierea reședinței private de la Caesarea.

Mișcarea de protest împotriva premierului se va extinde internațional în acest weekend. Au fost anunțate proteste la San Francisco, New York, Londra și Berlin. Organizatorii pretind că manifestațiile sunt în numele democrației. Partidului Likud va răspunde acestor proteste cu un videoclip, în care președintele american Donald Trump își exprimă sprijinul pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu.

În luna aprilie, în timpul campaniei electorale, cel care avea să câștige un nou mandat de premier al Israelului anunța că țara sa vrea să-și extindă teritoriul. „Voi extinde suveranitatea israeliană şi nu fac distincţia între grupurile de aşezări şi aşezările izolate. După părerea mea, fiecare grup de aşezări este o zonă israeliană şi sub controlul Israelului. Noi, guvernul israelian, suntem responsabili de aceste zone, nu le trec sub Autoritatea Palestianiană”, afirma omul politic în cadrul unui interviu.

Campania lui electorală s-a desfăşurat în paralel cu anchetele procurorilor israelieni care urmăreau o serie de fapte de corupţie pe care le-ar fi comis premierul.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: