Protest al studenţilor basarabeni în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti

Protest al studenţilor basarabeni în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti

Aproximativ 100 de persoane au protestat luni seară în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti împotriva rezultatului din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină, în urma cărora Igor Dodon a fost ales preşedinte.

Manifestanţii, basarabeni aflaţi la studii sau care locuiesc în Bucureşti, dar şi români contestă rezultatul alegerilor din Republica Moldova pe motiv că acestea ar fi fost fraudate.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a dialogat cu protestatarii, precizând că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, dar i s-a explicat că nu e posibil, pentru că nu pot fi schimbate regulile jocului între cele două tururi de scrutin.

"Am comentat situaţia de ieri. Am spus foarte clar că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care mi s-a explicat că nu e posibil din cauză că legislaţia permite 3.000 de voturi pe secţie şi că între un tur şi altul nu vor fi schimbate regulile de joc. Eu vă spun ce a întreprins ambasada pentru a asigura dreptul de vot al cetăţenilor. Ieri, în jurul orei 7,00 (19,00), aici la ambasadă toate buletinele de vot se epuizaseră şi noi am îndemnat - eu am mers în fruntea lor până la secţia consulară, unde cea mai mare parte a alegătorilor care au fost prezenţi până la ora 9,00 (21,00 - n.r.) şi-au putut exercita dreptul de vot şi au rămas în jur de 60 - 70 de oameni", a spus ambasadorul.

Referitor la buletinele de vot tipărite în limba rusă, el a precizat că au fost câte 500 de buletine pe secţie.

"Explicaţia este simplă. În Moldova se tipăresc aceste buletine în două limbi. Sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, care pot fi ruşi, găgăuzi şi de alte naţionalităţi, în trecere prin Bucureşti. S-a considerat necesar ca ei să poată să îşi exercite dreptul dacă solicită buletine (de vot - n.r.) în limba rusă", a explicat Gribincea.

Întrebat ce le răspunde cetăţenilor moldoveni care nu au putut să voteze, diplomatul a afirmat că sunt probleme care nu ţin de competenţa sa.

"Ca reprezentant al ambasadei am făcut tot posibilul aici, în Bucureşti şi pe teritoriul României. Dacă la primul tur au fost 9.300 de participanţi la vot, la turul doi au fost 16.000. Îmi cer scuze faţă de cei care nu au avut posibilitatea să voteze, dar dacă am fi fost inactivi cred că de la ora 7,00 (19,00 - n.r.) cel puţin 1.000 de oameni ar fi rămas fără să îşi poată exercita dreptul la vot. Aşa, împreună cu ei am plecat la secţia consulară, unde rămăseseră în jur de 1.000 de buletine de vot şi oamenii au putut să voteze", a precizat diplomatul.

Ambasadorul moldovean a opinat că, în acest context, Comisia Electorală Centrală trebuie să tragă o serie de concluzii cu situaţia care s-a creat. "Parlamentul trebuie să tragă nişte concluzii şi să schimbe legea privind alegerile. Au fost foarte multe cazuri când oamenii nu au putut vota cu buletine de vot. Poate ar fi cazul ca şi acest subiect să fie abordat pentru ca la alegerile viitoare să nu se mai întâmple asemenea lucruri", a precizat Mihai Gribincea.

Precizările ambasadorului moldovean au constituit răspunsuri la o serie de întrebări pe care i le-a pus Alexandru Rotaru, preşedintele Platformei Unioniste 2012. "Ne-am adunat să ne arătăm indignarea faţă de desfăşurarea alegerilor de ieri din Republica Moldova, să atenţionăm opinia internaţională vizavi de încălcarea dreptului fundamental, să cerem demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, demisia ministrului Afacerilor Externe", a spus el.

Protestatarii au scandat "Limba română, unica stăpână", "Dodon nu e preşedintele meu", "Alegeri fraudate", "Vrem să votăm", "Jos Dodon", "Rusia nu uita, Basarabia nu e a ta", "Vrem dreptate", "Maia Sandu, preşedinte".

Jandarmi şi poliţişti au contribuit la desfăşurarea fără incidente a protestului.

Manifestaţii similare au avut loc la Chişinău, Iaşi sau Galaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News