Evenimentul Zilei > Social > PROTEST de Ziua Poliției. Trei zile de pichetări și MARȘ spre Piața Victoriei
PROTEST de Ziua Poliției. Trei zile de pichetări și MARȘ spre Piața Victoriei

PROTEST de Ziua Poliției. Trei zile de pichetări și MARȘ spre Piața Victoriei

Un protest masiv de Ziua Poliției Române a fost anunțat de liderii ProLex și SNPPC, alte două sindicate din MAI. După protestul din 16 martie, susținut de alte formațiuni sindicale, organizatorii au anunțat că vor picheta sediul ministerului de interne pe 23 și 24 martie, iar pe 25 martie vor organiza un miting care va va continua până în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului României.

Un mare protest de Ziua Poliției Române a fost anunțat de ProLex și SNPPC, alte două sindicate din MAI, la o săptămână după mitingul din 16 martie, organizat de SNAP și la care au participat polițiști de la SPR Diamantul, Europol, Mihai Viteazul și alte formațiuni sindicale.

ProLex a transmis că vor avea loc două zile de pichetări la Ministerul Afacerilor Interne și un miting de amploare, la finalul acestei săptămâni. Astfel, pe 23 și 24 martie, polițiștii vor sta câte patru ore în fața ministerului, între orele 10.00 și 14.00, urmând ca pe data de 25 martie, chiar de Ziua Poliției Române, să aibă loc „unul dintre cele mai mari mitinguri ale oamenilor legii”.

Organizatorii susțin că mulți membri ai celor două sindicate, atât din țară, cât și din București, dar și polițiști neafiliați ori afiliați altor sindicate, au început deja să-și anunțe prezența pentru sâmbătă, 25 martie. Așa s-a întâmplat și pe 16 martie, mulți polițiști nu au ținut cont de „culoarea” sindicatului din care au făcut parte și s-au solidarizat pentru revendicările salariale.

Mitingul se va desfășura între orele 10.00 și 12.00 în fața M.A.I. și va continua cu un marș până în Piața Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la orele 16.00.

Oamenii legii sunt extrem de supărați și spun că au ajuns la capătul răbdării, precizează ProLex. Deși în bilanțuri rezultatele lor sunt din ce în ce mai bune, iar aprecierea pentru ei reiese constant din comunicate ori din discursuri pe la tribune politice, guvernații nu-i iau în calcul atunci când vine vorba despre bani.  

În comunicatul sindicaliștilor se mai arată că salariile de bază/indemnizaţiile şi sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017, iar salariile şi sporurile personalului din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte au fost majorate cu 50%.  De majorări substanţiale au beneficiat şi angajaţii din familiile ocupaţionale „Învăţământ” şi „Sănătate”.

„De aceea, polițiștii, prin vocea liderilor sindicali Dumitru Coarnă (SNPPC) și Vasile Lincu (PRO LEX), cer:

Emiterea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, pentru sâmbete, duminici și sărbători legale lucrate, pentru judiciariști) la salariul funcției de bază de la 01 aprilie 2017.

În cadrul aceleiași ordonanțe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească și plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcţie, la fel ca în cazul medicilor.

O altă revendicare privește eliminarea plafonului de 30% din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar și acordarea unei majorări de 100% (față de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Nu în ultimul rând, PRO LEX și SNPPC își exprimă ferm poziția vizavi de o eventuală modificare a Legii pensiilor militare, vehiculată în ultimele zile la Ministerul Afacerilor Interne și la Ministerul Muncii. Mesajul sindicatelor pentru guvernanți rămâne clar: „Nu vă atingeți de pensiile polițiștilor!”

Revendicările au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Afacerilor Interne, prin adresa comună FSNPPC – PRO LEX, înregistrată cu nr. 9076/20.03.2017 la Secretariatul General al M.A.I.”, se arată în comunicatul sindicatului ProLex.