Dacă aveţi fotografii sau filmuleţe de la miting le puteţi trimite pe adresa online@evz.ro
13.00 – miting-ul s-a încheiat. Sindicaliştii ameninţă cu grevă generală pe 31 mai dacă nu le sunt respectate solicitările şi le vor fi reduse veniturile. Protestatarii au părăsit Piaţa Victoriei pe acelaşi fundal sonor, Pinguinul. CRBL de la Simplu a profitat de miting şi şi-a filmat videoclipul celei mai recente piese chiar în mijlocul manifestanţilor
12.40 – Sute de sindicalişti au început să plece din Piaţa Victoriei, deşi autorizaţia de protest expiră la ora 13.00 şi liderii le cereau să mai rămână
12.30Mii de oameni se află pe stăzile şi bulevardele care fac legătura cu Piaţa Victoriei. Nu sunt sindicalişti şi participă din propire iniţiativă la mitingul de la Guvern, spune preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica. Ei se află pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Aviatorilor, păziţi de sute de jandarmi.
12.23 – Clădirea Guvernului e ca o forăreaţă, păzită de sute de jandarmi. Zeci de maşini de poliţie şi câteva ambulanţe sunt parcate pe străzile din apropiere. Pe strada Paris sunt agenţi de la Serviciul de Intervenţie echipaţi cu scuturi şi sunt parcate maşini de intervenţie, dar şi autovehicule echipate cu tunuri de apă. 
12.10 – Trei protestatari au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca. O persoană a făcut o criză de hipertensiune arterială, alta şi-a pierdut cunoştinţa, iar cea de-a treia a avut un sindrom de vertij. Alte 13 persoane au primit îngrijiri medicale în corturile serviciilor de prim-ajutor, amplasate în zonă pentru situaţii de urgenţă.
De la miting, la terase
12.00 – Protestul s-a dovedit mană cerească pentru comercianţii din zonă. Toate restaurantele sunt pline şi sunt cozi încă de la intrare. Piaţa Victoriei s-a umplut deja de sticle, ambalaje şi coji de seminţe.
Cine n-a avut loc la terasă s-a pus la picnic pe iarbă. Manifestanţii şi-au scos pachetul de acasă şi iau masa. Mulţi spun că au venit să dea jos Guvernul şi nu ştiu alte detalii legate de miting.
Sindicaliştii au îngenuncheat pe o melodie a lui Valeriu Sterian.


11.50 – sindicaliştilor li s-au alăturat şi mai mulţi bucureşteni, pensionari sau studenţi. Oamenii de la blocurile din apropiere de Piaţa Victoriei au ieşit în balcoane şi fac fotografii sau filmează.

Fotografie trimisă de Ioan Păun, cititor evz.ro

Membru PDL, fugărit de protestatari
11.45 – Membrul PDL Marcel Hoară, care a venit în Piaţa Victoriei că să participe la mitingul confederaţiilor sindicale a fost înjurat şi ameninţat de câteva sute de protestatari, care i-au cerut să plece. Unul dintre protestatari, deghizat în Moarte şi cu o coasă de lemn în mână a strigat "Hoară, vino la mine, Hoară". Marcel Hoară este preşedintele Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost director al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.
11.40 – Mai mulţi pensionari au adus tablouri cu Nicolae Ceauşescu şi poartă tricouri cu fotografia dictatorului. Ei spun că pe vremea lui Ceauşescu se trăia mai bine.

11.35"Nu noi am venit la Bucureşti, guvernanţii ne-am adus în stradă. Ruşine lor! Cerem guvernaţilor dreptul la viaţă, locuri de muncă şi un învăţământ competitiv. Numai învăţământul poate să ne scoată din criză. Vrem o justiţie corectă, poliţişti pe care sa-i respectăm şi revenirea sistemului de sănătate. Avem nevoie de oameni sănătoşi, numai daca eşti sănătos poţi să munceşti", a declarat în faţa mulţimii preşedintele confederaţiei Meridian, Ion Popescu.
11.30"Le cerem guvernanţilor să fie solidari şi să-şi dea demisia", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
11.20"Suntem nemulţumiţi. Niciun guvern nu are dreptul să ne fure munca", a declarat în faţa mulţimii liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu. Marea de oameni a început să strige din nou "Hoţii" şi "Solidaritate".
11.15 – de la microfon organizatorii mitingului le cer forţelor de ordine să permită accesul protestatarilor în Piaţa Victoriei: "Poliţişti şi vouă vi se taie salariile!". "Bucureştiul e Blajul, Câmpia Libertăţii!", mai spun sindicaliştii. Atmosfera e calmă printre protestatari. Unii beau suc, mănâncă seminţe şi fac haz de necaz.
11.00 – a început mitingul. Timp de două ore cât sunt autorizaţi, sindicaliştii protestează în Piaţa Victoriei. "Vreţi şcoală europeană şi noi n-avem bani de cerneală", au scris pe pancarte profesorii veniţi la protest. "Opriţi genocidul!", "Nu vrem să fim o ţară de asistaţi social!" sunt alte mesaje care apar pe bannerele sindicaliştilor nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de guvern.
10.55"Fie pâine cât de rea, tot ne tăiaţi 25% din ea", este mesajul scris pe un banner fluturat în faţa Guvernului. Mulţimea de oameni a început să strige "Teroriştii!", "Hoţii!", sau chiar "Naziştii" şi "Jos Guvernul".
10.50 – De pe Bulevardul Kiseleff curg protestatari din centrul şi vestul ţării. De la microfon, liderii de sindicat îi cheamă pe bucurelteni să li se alăture la protest. Se cântă Pinguinul şi oamenii din primele rânduri chiar dansează. La miting sunt prezenţi şi 6.000 de cfr-işti. Toţi strigă "Jos Guvernul!", "I-aţi jupuit pe bătrâni, se moare în spitale". Protestatarii s-au plâns că au ajuns la sapă de lemn, dar sunt bucuroşi că au venit la protest. La metrou am întâlnit mai mulţi studenţi supăraţi că trebuie să meargă la examene, în loc să meargă la protest
10.40 – Sindicaliştii au amenajat pe scenă şi o masa a săracului pe care au pus hrana de zi cu zi a bugetarilor. Protestatarii din Covasna au venit cu tobe, trompete şi s-au pus pe cântat. Piaţa Victoriei răsună de fluiere, claxoane, chiote, sirene şi ţipete.
"Fă o baie de mulţime şi o să te simţi mai bine!"
10.30 – Mii de oamenii au blocat circulaţia între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei. Încolonaţi, sindicaliştii se îndreaptă spre sediul Guvernului ca să protesteze. Trecătorii îi aplaudă şi încurajează. Cei care se află deja în Piaţa Victorie scandează "Jos Guvernul!". Pe bannerele protestatarilor se pot citi mesaje ostile la adresa guvernanţilor: "Ne-aţi amanetat ţara",  "Guvernul Boc ne-a tăiat de tot", "Opriţi politizarea Poştei" ori "Dacă ne dădeaţi, aveaţi de unde să luaţi", "Suntem împreună, au încercat să ne dezbine, să facă să lupte statul cu privatul, dar noi suntem împreună", "Fă o baie de mulţime şi o să te simţi mai bine!", "Cugirul, oraş erou a ajuns la mâna guvernanţilor!"
10.00 – Sunt deja 4.000 de oameni. Zona e un adevărat furnicar, sute de protestatari se adună în faţa Guvernului. Piaţa Victoriei este blocată. Pe scenă s-a făcut prezenţa tuturor Confederaţiilor Sindicale şi tuturor judeţelor aflate la protest. Miile de protestatari au început să scandeze Hoţii! Hoţii! Plecaţi voi, nu noi! În boxe se aude celebrul cântec Pinguinul, cu versuri adaptate "Un Pinguin conduce guvernul, Boc, Boc…".
"Am venit să protestez alături de colegi faţă de politizarea Poştei Române. Noi cerem depolitizarea instituţiei", a declarat pentru evz.ro Răduţa Mohoaia, de la Poşta Română, membră BNS.
ora 9.50 – aproximativ 2.000 de protestatari înarmaţi cu fluiere şi pancarte s-au adunat în Piaţa Victoriei. Din staţiile de metrou şi RATB din zonă curg valuri de protestatari. "Suntem o ţară de sindicalişti. Îi chem pe toţi oamenii nemulţumiţi la protest. I-am votat nu ca să ne dea afară, ci ca să se dea pe ei afară", strigă la portavoce un membru de sindicat. ( A contribuit Andrei Udişteanu)
400 de autocare din toate colţurile ţării îi vor aduce pe manifestanţi în Capitală. Sindicaliştii au plecat spre Bucureşti încă de azi-noapte. Mulţi dintre ei au ajuns chiar de la ora 9.00, însă nu au fost lăsaţi să ocupe spaţiul amenajat pentru miting deoarece protestul este autorizat în intervalul 11.00-13.00.
În Piaţa Victoriei a fost amplasată deja o scenă, iar în spatele ei se află un banner uriaş pe care este scris mesajul "Sentinţa guvernanţilor: Să trăiţi dacă puteţi!"
Cel mai mare protest de după 1989
Liderii sindicali au anunţat că astăzi va avea loc în Piaţa Victoriei cel mai mare miting de după Revoluţia din decembrie 1989. Peste 1.200 de jandarmi şi aproape 700 de poliţişti sunt mobilizaţi în zona unde are loc mitingul.
Poliţia Capitalei a mobilizat 673 de poliţişti, dintre care 283 de siguranţă publică şi investigaţii criminale, 30 de lucrători ai Serviciului de Poliţie Metrou, 30 de lucrători ai Serviciului Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă şi 330 de lucrători de poliţie rutieră.
Peste 6.000 de sindicalişti din judeţele Transilvaniei Alba, Arad, Braşov, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Satu-Mare, Sibiu ori Timiş au plecat spre Capitală. Peste 4.500 de bugetari din educaţie, sănătate sau administraţie din judeţele Neamţ, Botoşani, Suceava, Iaşi, Vrancea, Vaslui şi Galaţi sunt şi ei la miting.
Peste o sută de mineri din Gorj, membri ai Federaţiei Naţionale a Muncii, condusă de Constantin Creţan vin în Capitală.
"Mergem la Bucureşti doar pentru a ne cere drepturile. Minerii sunt oameni paşnici, se va vedea acest lucru şi în Capitală. Dacă guvernanţii nu ne vor înţelege doleanţele sper să ajungem la o grevă generală", a precizat Creţan, citat de Mediafax.
Confederaţiile sindicale au anunţat încă de săptămâna trecută că vor organiza un miting în Piaţa Victoriei la care vor chema peste 60.000 de oameni. Este o măsură de protest la adresa măsurilor anunţate de şeful statului, care a cerut reducerea salariilor, pensiilor şi altor indemnizaţii.
La protest sunt aşteptaţi, pe lângă sindicalişti, mai mulţi mineri, pensionari sau "cetăţeni nemulţumiţi ai Capitalei", scrie Mediafax.
RATB şi METROREX au suplimentat mijloacele de transport. Vezi AICI traseele modificate ale autobuzelor. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a recomandat bucureştenilor să-şi lase maşinile acasă.
Restricţii de circulaţie
Traficul rutier este blocat total, astăzi, pe Şoseaua Kiseleff din Capitală, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei. Aici rămân totuşi, deschise circulaţiei două benzi pentru cei care vin dinspre Aviatorilor către Calea Victoriei şi dinspre Romană şi Ştefan cel Mare către nord.
Circulaţia este restricţionată pe prima bandă şi pe Bulevardul Poligrafiei, pe strada Jiului şi pe Bulevardul Aviatorilor, între Piaţa Aviatorilor şi Bulevardul Mircea Eliade, pe ambele sensuri de circulaţie ale acestor artere.
Restricţiile intră în vigoare de la ora 8.00 şi sunt ridicate la ora 15.00.
RUTE OCOLITOARE RECOMANDATE DE BRIGADA RUTIERĂ:
Pentru conducătorii auto care circulă dinspre zona de NORD a Capitalei
• Piaţa Presei Libere – Piaţa Arcului de Triumf – Bd. Mareşal Al. Averescu – Bd. Ion Mihalache – Str. Buzeşti – Calea Griviţei – Calea Victoriei
• Piaţa Presei Libere – Piaţa Arcului de Triumf – Bd. Mareşal Prezan – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – Bd. Dacia – Piaţa Romană – Calea Victoriei
Pentru conducătorii auto care circulă dinspre zona de SUD a Capitalei
• Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Universităţii – Bd. Carol I – Cal. Moşilor – P-ţa. Bucur Obor – Şos. Ştefan cel Mare – Bd. Iancu de Hunedoara – Pasajul Victoriei
• Bd. I.C. Brătianu – P-ţa. Universităţii – Bd. Carol I – Cal. Moşilor – P-ţa. Bucur Obor – Şos. Ştefan cel Mare – Cal. Dorobanţilor – P-ţa. Charles de Gaulle
• Bd. I.C. Brătianu – P-ţa. Universităţii – Bd. Carol I – P-ţa C.A. Rosetti – Str. Dianei – Str. Jean Louis Calderon – Str. Eremia Grigorescu – P-ţa. Lahovari – Cal. Dorobanţilor – P-ţa. Charles de Gaulle
Pentru conducătorii auto care circulă dinspre zona de EST a Capitalei
• Şos. Mihai Bravu – Pasajul Bucur Obor – Şos. Ştefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Str. Av. Alexandru Şerbănescu – Bd. Aerogării
• Şos. Mihai Bravu – Pasajul Bucur Obor – Şos. Ştefan cel Mare – Calea Dorobanţilor – P-ţa. Charles de Gaulle
• Şos. Mihai Bravu – Pasajul Bucur Obor – Şos. Ştefan cel Mare – Bd. Iancu de Hunedoara – Pasajul Victoriei – Şos. Nicolae Titulescu
Pentru conducătorii auto care circulă dinspre zona de VEST a Capitalei
• Calea Crângaşi – Podul Grant – Calea Griviţei – Calea Victoriei
• Calea Crângaşi – Podul Grant – Calea Griviţei – Bd. Dacia – P-ţa. Romană – Calea Dorobanţilor
• Calea Crângaşi – Podul Grant – Str. Turda – Bd. Mareşal Al. Averescu – Piaţa Arcului de Triumf – Bd. Mareşal Prezan – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor
• Calea Crângaşi – Podul Grant – Calea Griviţei – Str. I.G. Duca – Bd. Al.I. Cuza – Str. Dr. Felix – Şos. Nicolae Titulescu – Bd. Iancu de Hunedoara
Hărţile cuprinzând rutele ocolitoare recomandate pot fi consultate pe www.brigadarutiera.ro.
Poliţia le recomandă şoferilor: să evite să circule prin Piaţa Victoriei, pe Bd. Lascăr Catargiu, pe Bd. Aviatorilor, pe Bd. Nicolae Bălcescu şi pe Bd. Gheorghe Magheru; să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic; să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate; să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere.
Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon 021.9544.
Hărţile cu rutele ocolitoare şi înregistrarea audio pot fi descărcate de pe următorul link: http://dl.transfer.ro/harta_restrictii_bucuresti-transfer_ro-18may-1ffb4f.zip
Sursa: Centrul Infotrafic