SEZON ESTIVAL. Soluţii simple pentru a preveni degradarea şuviţelor.
Soarele puternic, apa sărată a mării şi umiditatea din timpul verii vă atacă firele de păr. Acestea se pot înăspri, usca, decolora, despica. După numai trei zile de plajă, soarele vă poate distruge pelicula care protejează firele de păr. Cel mai mult de suferit are părul vopsit, susţin specialiştii. „Utilizaţi vopsea fără amoniac, un şampon special pentru părul vopsit, iar măştile hidratante să nu vă lipsească“, recomandă medicul dermatolog Carmen Selăvăstru, de la Spitalul Clinic Colentina.
Purtaţi pălăriuţe de soare
Puteţi preveni degradarea părului dacă aplicaţi creme protectoare, purtaţi pălăriuţe de soare şi vă feriţi de ultraviolete în timpul după-amiezii. În lunile de vară, este mai bine să renunţaţi la uscătorul de păr şi la aparatele cu care vă întindeţi ori vă ondulaţi suviţele. „Dacă timpul vă permite, cel mai bine ar fi să vă uscaţi natural părul“, sugerează medicul dermatolog Carmen Selăvăstru. Ca să vă regeneraţi părul ars de soare vă puteţi tunde vârfurile la un interval de şase-opt săptămâni.
Folosiţi măşti protectoare
Cât sunteţi la plajă, este recomandat să folosiţi un batic sau o pălăriuţă care să vă protejeze firele de păr. În cazul în care le-aţi uitat acasă, este recomandat să vă faceţi un coc. Vă mai pot fi de folos cremele de protecţie mare împotriva ultravioletelor de tip A şi a ultravioletelor de tip B. Pe acestea le puteţi aplica la nivelul scalpului, astfel încât să vă fie protejată rădăcina firului de păr. După ce terminaţi ziua de plajă, este recomandat să folosiţi măşti ori uleiuri protectoare pentru păr. La fel ca şi soarele, sarea din apa mării şi clorul din piscină vă pot degrada podoaba capilară. De aceea, este recomandat să vă faceţi duş imediat.
Cumpăraţi şampoane naturale
Pentru spălarea părului este bine să folosiţi şampoane cât mai naturale, nu foarte degresante şi cu cât mai puţini parfumanţi. „Utilizaţi şampoane adaptate tipului de păr pe care îl aveţi şi măşti hidratante cu filtru pentru ultraviolete“, adaugă medicul Carmen Selăvăstru. Citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care le folosiţi pentru îngrijirea părului. Cele care promit şuviţe strălucitoare, de exemplu, pot fi înşelătoare. Conţin adesea silicon, ceea ce poate duce, după câteva utilizări, la despicarea firului de păr. Evitaţi produsele de îngrijire care conţin alcool sau formaldehide, deoarece vă usucă părul. Sunt recomandate cele care conţin cheratină, uleiuri jojoba, proteine şi alţi ingredienţi naturali care pot creşte elasticitatea şi strălucirea părului. Dacă nu vă place să folosiţi balsam după baie puteţi adăuga în apa pentru clătit puţin oţet.
Nu vă pieptănaţi părul ud
Periajul trebuie făcut cel puţin o dată pe zi, astfel încât să ajutaţi părul să se aerisească. Evitaţi să vă pieptănaţi atunci când părul este ud, pentru că atunci este fragil şi se rupe cu uşurinţă. Mişcările trebuie să fie uşoare. O periere energică stimulează secreţia de grăsimi şi poate degrada firele de păr.