Protan intră azi în "şomaj tehnic"

Protan intră azi în "şomaj tehnic"

Toate cele opt unităţi ale SC Protan SA din ţară vor fi închise de azi şi niciun camion de transport de deşeuri al companiei nu va mai colecta carcasele şi resturile animaliere de la consiliile locale şi procesatorii de carne.

Conducerea companiei a confirmat vineri seara că-şi va menţine decizia de a-şi închide porţile azi, în ciuda avertismentelor venite din partea Ministerului Mediului şi Ministerului Agriculturii, potrivit cărora, în baza contractului de concesiune, Protan era obligată să asigure continuitatea ecarisajului până la găsirea unui alt concesionar la nivel naţional.

Potrivit directoarei Cristina Miu, situaţia ar fi fost valabilă în cazul rezilierii contractului, or, în cazul de faţă, e vorba despre o suspendare a activităţii din cauza faptului că Ministerul Agriculturii nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi nu a plătit datorii de 4 milioane de euro faţă de Protan.

Pentru găsirea unei soluţii, la finele săptămânii trecute a fost creată o comisie specială de lucru, formată din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi ai Protanului.

Discuţiile nu au convins compania să rămână deschisă, însă au scos la iveală deconturi aprobate de APIA pentru Protan încă din 2006 şi care, din motive încă neclare, nu au fost plătite de minister.

Până la rezolvarea acestei situaţii de criză, calificată drept „şantaj“ de către ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, peste 2.500 de primării şi alţi 8.760 de agenţi economici, care au contracte de ecarisaj cu Protan, vor da din colţ în colţ pentru găsirea altor variante de neutralizare a deşeurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News