O prostie obositoare pe cale s-o facă Victor Ponta: Un partid anti-Dragnea. România lui Cristoiu

O prostie obositoare pe cale s-o facă Victor Ponta: Un partid anti-Dragnea. România lui Cristoiu

Cerîndu-mi scuze lui Sorin Grindeanu, pentru că redau o discuție de după emisiune fără acordul domniei sale, țin să arăt că în vară, înainte de a pleca în vacanță, într-o luni, am înregistrat un dialog pentru seara cu fostul ministru la TVR, la România 9.

Ca și în alte împrejurări, mi-am asumat în emisiune rolul de secund al moderatorului, acum Ionuț Cristache. Cele mai interesante momente ale unui dialog tv cu o personalitate sînt cele din afara transmisiei în direct sau a înregistrării, mai ales momentul cînd rămâi cu invitatul în camera de protocol a televiziunii. Am aflat off the record de-a lungul timpului, grație unor astfel de momente, informații, puncte de vedere, istorisiri pe care invitatul nu-și putea permite să le dea în emisiune.

Rămîn pentru mine memorabile astfel de momente de după emisiune cu Traian Băsescu, cu Victor Ponta, cu Crin Antonescu, cu Elena Udrea, cu Liviu Dragnea și mulți alții. Discuțiile de după emisiune au avut loc în camerele de protocol de la B1 TV, de la România TV, de la TVR.

La discuția cu Sorin Grindeanu, la care a fost prezentă și Alina Petrescu (mare ziaristă, am remarcat-o încă de pe vremea cînd lucram la Antena 3 și apoi a fost printre puținele moderatoare, alături de Sandra Stoicescu, pe care mi-a făcut plăcere să le urmăresc, mă întreb de ce nu se bat televiziunile de știri s-o ia) a venit vorba de Proiectul de nou partid al lui Victor Ponta. Fără să-mi ceară asta, l-am sfătuit pe Sorin Grindeanu să nu se aventureze într-un astfel de Proiect dacă partidul înființat nu răspunde dorințelor unei părți a electoratului. Încă un partid al frustraților din PSD sau al Sergenților majori mesianici, precum UNPR, n-are nici o șansă de supraviețuire.

Se vor grăbi să vină în rîndurile sale parlamentari PSD-iști nemulțumiți de mărimea ciolanului primit, de regulă dintre cei compromiși sau fără șanse electorale, aceștia vor face nazuri în noul partid pentru a li se da un ciolan mai mare, se vor înscrie și traseiști de meserie și cam atît.

Partidul va muri înainte de a putea merge pe picioare proprii. I-am spus atunci lui Sorin Grindeanu și repet cele spuse pentru cititorii lui cristoiublog.ro, acum cînd Victor Ponta a făcut pasul decisiv de a se înscrie în partidul Pro România, că pe scena noastră politică există doar două locuri de partide noi. Un loc pentru un partid naționalist, diferit radical de PRM, partidul prin care Corneliu Vadim Tudor a compromis naționalismul românesc, un partid care să practice un naționalism modern, european, și nu unul de ițari și opinci sau unul de huliganism lărmuitor.

Un alt partid care ar avea loc pe scena politică e unul la Stînga PSD. PSD, prin ipostaza sa de cel mai mare partid din România, dar mai ales prin ipostaza, deseori invocată de Adrian Năstase, de partid care a instalat capitalismul în România, în absența unui partid de Dreapta, n-a reușit și nu va reuși să acopere partea numită Stînga Stîngii. O soluție ar fi fost promovarea de aripi în interiorul PSD, una dintre ele fiind de Stînga Stîngii. La ora actuală, prin dominarea absolută a Stîn gii, PSD nu numai că nu acoperă exigențele unui electorat tînăr, doritor de a avea în politică un reprezentant al idealurilor sale de egalitate și dreptate socială, de promovare a unei morale a politicii, lucru făcut peste tot în lume de Stînga Stîngii, dar, mai mult, eșuează în alegerile cu două tururi, deoarece nu mai are în turul al doilea de unde să ia alegători. Dacă la Stînga, PSD ar fi fost dublat de un partid sau mai multe partide, acestea ar fi întrat în alianță cu PSD în turul al doilea și, lucrul cel mai important, ar fi pus presiune pe PSD să nu se abată de la idealurile Stîngii.

Nota definitorie a celor două partide rămîne întemeierea pe o ideologie susținută cu o radicalitate vecină cu fanatismul și cu o consecvență vecină cu fatalismul.

Un partid naționalist nu poate supraviețui dacă liderii săi nu sînt naționaliști autentici. Cînd Sebastian Ghiță a înființat partidul său naționalist, i-am spus că un asemenea partid presupune două condiții pe care nu văd cum le-ar îndeplini el, Sebastian Ghiță:

1. Apartenența la partid a unor mari oameni de cultură, renumiți prin ardoarea bătăliei lor pentru promovarea intereselor naționale. 2. O posomoreală definitorie a liderilor, pentru că un partid naționalist are în trecutul său mulți martiri.

Și partidul aflat la Stînga PSD nu poate supraviețui fără o ideologie politică respectată și promovată de lideri. Stînga românească are o solidă tradiție de luptă. PSD n-a încercat să-și revendice acest trecut avînd în prim plan nu numai socialiști autentici, de la Iosif Nădejde la Constantin Titel Petrescu, dar și momente de glorie pentru afirmarea drepturilor celor mulți, sau dacă a încercat n-a reușit să fie decît penibil prin imaginea baronilor locali cultivînd amintirea lui Iosif Nădejde. Nu știu din ce cauză Sorin Grindeanu nu l-a mai însoțit pe Victor Ponta în aventura numită noul proiect politic. Nu cred c-a fost teama că noul proiect n-are viitor.

Au fost obișnuitele calcule ale celor care și-au întemeiat destinul pe apartenența la un partid. Ca și cei care pe vremuri mergeau la plutonul de execuție convinși că nu PCUS e de vină, ci Stalin, la fel personalități precum Sorin Grindeanu nu-și imaginează viața în afara Partidului.

Duminică, 2 septembrie 2017, Victor Ponta a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă extraordinare, înscrierea în Pro România, partidul înființat de Daniel Constantin. E limpede că Victor Ponta va deveni liderul noului partid.

Imediat, televiziunile de casă ale PSD au proclamat că proiectul politic al lui Victor Ponta va fi un eșec. Nu mă grăbesc să-i cînt prohodul, deși încercări ale unor alți foști plecați din PSD de a face un partid ca lumea au eșuat.

Principala cauză a eșecului a constat în incapacitatea făuritorilor de a uita c-au fost lideri ai PSD. Mircea Geoană, Marian Vanghelie au înființat un partid cu ochii la PSD și nu la electorat. Din ceea ce a făcut și face Victor Ponta pare că și el va repeta greșeala predecesorilor. Vrea să facă din Pro România un partid anti- Dragnea.

Pînă acum, intervențiile publice ale lui Victor Ponta au vizat dezvăluiri incomode despre Liviu Dragnea, atacuri virulente la adresa președintelui PSD. Nu însă de pe pozițiile noului partid, poziții care cereau combaterea unor vorbe și declarații de-ale lui Liviu Dragnea, ci de pe pozițiile cuiva care are o pricină cu șeful PSD.

Păi pentru a face dezvăluiri incomode despre Liviu Dragnea, nu era nevoie de efortul înființării unui nou partid. Era suficient să mergi cu punga de bani la una dintre televiziunile supărate pe Liviu Dragnea că dă bani doar la România TV.

Pentru a-l ataca pe Liviu Dragnea, nu era nevoie de bătaia de cap numită înființarea unui partid. Era suficient să mergi în Piața Victoriei, la un miting TeFeList și să zbieri niște lozinci strecurate de alții înainte de Protest.

Un partid anti Dragnea, ba chiar și un partid anti-PSD, ar fi din partea lui Victor Ponta o prostie. O uriașă prostie. Noul partid cu un nume trimițînd la naționalism trebuie să critice PSD, ba chiar și guvernarea PSD, de pe pozițiile cerute de ideologie și nu după frustrările lui Victor Ponta. Sub același semn, noul partid nu trebuie să-și propună ruperea PSD decît în măsura în care din acest partid s-ar desprinde o grupare nemulțumită de politica dusă de actuala conducere și nu de faptul că nu primesc un ciolan.

Deocamdată, atît din conferința de presă, cît și din intervențiile ulterioare ale lui Victor Ponta, n-am reușit să dibuiesc o altă platformă politică decît atacarea lui Liviu Dragnea, a actualei conduceri și nu a PSD ca partid.

Pentru că sînt convins de necesitatea unui partid care să răspundă nevoilor unui electorat pe care PSD nu-l satisface, eu mai sper că Victor Ponta va face din Pro România un partid și nu o portavoce cu care să strige de pe trotuarul din Kiseleff, spre sediul PSD, Jos Dragnea!