Propunerea anti-Israel a lui Josep Borrell a fost respinsă de UE, care a decis să nu suspende dialogul cu statul Israel, aflat în plin război antiterorist în Gaza și Lian.
Borrell, proiect anti-Israel pe final de mandat
Uniunea Europeană nu va suspenda dialogul politic cu Israelul. În timpul Consiliului pentru Afaceri Externe, care a avut loc la Bruxelles, nu s-a ajuns la niciun acord privind blocarea relațiilor.
Propunerea de suspendare a venit de la Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, care a citat presupusele încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional de către țară în Fâșia Gaza.
Întrucât suspendarea dialogului politic depinde de unanimitatea statelor membre, planul politicianului socialist spaniol Borrell nu a fost aprobat.
„Nu e nici momentul potrivit, nici modalitatea potrivită”
Ministrul cipriot de externe, Constantinos Kombos, a declarat pentru „Euronews” că nu este nici momentul potrivit, nici modalitatea potrivită de a pune problema pe masa discuțiilor.
„Întrebarea este dacă acesta este momentul potrivit pentru o astfel de dezbatere, având în vedere că posibilitatea de a nu ajunge la o concluzie era previzibilă și acest lucru întărește percepția de diviziuni în UE. Prin urmare, dacă știm dinainte, și sunt indicii că așa ceva nu va avea un rezultat pozitiv, trebuie luat în considerare impactul pe care îl va avea asupra altor jucători-cheie”, a spus Kombos.
Care a fost manevra lui Borrell împotriva statului Israel
Având în vedere că lipsa majorității părea evidentă, de ce a pus Borrell problema pe masă? Potrivit analiștilor, încerca să-și pună amprenta înainte ca noua Comisie Europeană să preia mandatul.
Maria Luisa Frantappie, responsabila Programului pentru Mediterană, Orientul Mijlociu și Africa al Institutului pentru Afaceri Internaționale, fotografiază o situație complexă: „Eu cred că, într-un anumit sens, aceasta este o nouă inițiativă care ia naștere după luni de frustrări politice, pe care nu doar Înaltul Reprezentant, dar și unele state membre le-au simțit, din cauza incapacității Europei de a lua o poziție clară față de acest conflict.
Deci, într-un fel, Borrell, care și-a încheiat mandatul, va fi la ultimul său Consiliu al Miniștrilor de Externe. Așa că, cred că aceasta este și o încercare din partea lui de a lăsa o urmă și o moștenire pozitivă”.
În viitor, multe vor depinde de noua Administrație americană, așa cum au recunoscut unii miniștri la sfârșitul întâlnirii, potrivit Euronews.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)