Proprietarii de apartamente, obligați să se supună noilor reguli. Amenzile sunt uriașe

Proprietarii de apartamente, obligați să se supună noilor reguli. Amenzile sunt uriașeBloc de locuințe. Sursa foto: Pixabay

Traiul la bloc vine cu o serie de reguli pentru toți proprietarii. Aceștia au obligația să permită accesul în apartament pentru efectuarea eventualelor reparații sau în caz de urgență.  Cei care refuză acest lucru riscă amenzi usturătoare.

Regulă strictă pentru cei care stau la bloc

Pentru a asigura siguranța și confortul tuturor celor care locuiesc în bloc, asociația de proprietari impune un pachet de reguli clare. Printre acestea se numără și obligația de a permite accesul în locuință, în caz de urgență sau pentru efectuarea unor reparații.

Proprietarii care nu țin cont de regulă pot primi amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei. Conform legii, comitetul executiv al asociației trebuie să trimită un preaviz motiva înainte cu cinci zile. Acesta trebuie să conțină detalii legate de lucrările care se impun. Prin urmare, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui, administratorului, precum și a unor persoane calificate pentru realizarea lucrărilor necesare (echipe de lucru).

Apartamente la bloc. Sursa foto: Pixabay

După caz, cei din bloc sunt obligați să permită accesul în propria locuință a președintelui  asociației. De asemenea, administratorul, membru al comitetului executiv sau persoanele caliticate pentru realizarea lucrărilor pot intra în apartamente, în astfel de situații.

„Proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/ reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală”, se arată în lege.

Viața la bloc. Amenzile pot fi aplicate de polițiștii locali

Potrivit legii, poliția locală sau primăriile sunt responsabile privind aplicarea amenzilor. În trecut, proprietarii  care nu își dădeau acordul în acest sens primeau un avertisment la prima abatere. Mai nou, asociația de proprietari nu mai are obligația să îl trimită către proprietarii vizați.