Propagandiștii ruși amenință din nou. Spun că „un război nuclear este inevitabil”

Propagandiștii ruși amenință din nou. Spun că „un război nuclear este inevitabil” sursa foto. EVZ

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina și al discuțiilor legate de o confruntare NATO-Rusia există temeri că s-a putea ajunge la un război nuclear. Exercițiile militare ruse cu arme nucleare tactice și indicațiile lui Putin cu privire la creșterea gradului de pregătire a militarilor ruși care operează arme ncleare nu sunt de natură să diminueze aceste temeri.

Situația în domeniu este „fluidă”

Pe de altă parte, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe a arătat că „politica de război nuclear a Moscovei nu s-a schimbat. El a mai spus însă și că situația în domeniu este „fluidă”. De asemenea, și președintele rus Vladimir Putin a declarat că, Rusia nu intenționează să folosească armele nucleare decât în cazul în care ar exista o amenințare la adresa „existenței statului rus” sau a „deteriorării suveranității și independenței noastre”. Dar și președintele rus a spus că Rusia este pregătită pentru un război nuclear.

Recent însă, într-o emisiune TV, propagandistul și aliatul președintelui Putin, Vladimir Solovyov, a insistat că „războiul nuclear este inevitabil”.

„Războiul nuclear este inevitabil în orice caz. Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”, a spus Solovyov, potrivit newsweek.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarațiile, dar mai ales exercițiile militare recente cu arme nucleare tactice au stârnit îngrijorare și reacții din partea mai multor oficiali polonezi, dar și din alte țări, fapt care arată o creștere a tensiunilor și preocupările legate de situația din regiune.

Doctrina de război nuclear a Moscovei nu s-a schimbat

Ryabkov a fost întrebat și dacă Rusia intenționează să modifice doctrina sa nucleară în sensul de a include posibilitatea unui atac preventiv. Răspunsul său nu a indicat însă posibilitatea unei modificări de doctrină în viitorul apropiat: „doctrina și bazele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare precizează în mod explicit posibilitățile de primă utilizare a armelor nucleare”.

Și Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită pentru un război nuclear, dar că nu își dorește să se ajungă la folosirea armelor decât dacă există o amenințare clară la adresa „existenței statului rus” sau a „deteriorării suveranității și independenței noastre”. De asemenea, în decembrie 2023, președintele rus a declarat că Moscova nu are „niciun interes” să lupte cu NATO.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Ucraina a renunțat la armele sale nucleare în 1994 în schimbul garantării de către Rusia, SUA, Marea Britanie, Belarus și Kazahstan a securității și suveranității sale în baza unui acord cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta.