Propagandiștii lui Putin. Un prezentator TV le arată recruților ruși ce echipamente bune primesc: „Ce mai vreți?”

Propagandiștii lui Putin. Un prezentator TV le arată recruților ruși ce echipamente bune primesc: „Ce mai vreți?”

Unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști al televiziunii de stat din Rusia, prezentatorul Vladimir Soloviov, a făcut o demonstrație live pentru a le demonstra recruților ruși cât de bune sunt de fapt echipamentele pe care le primesc.

În contextul în care apar tot mai multe dovezi că recruții ruși trec prin penurii de toate categoriile și sunt publicate tot mai multe informații pe rețelele de socializare, prezentatorul Soloviov susține că va merge la un poligon să testeze personal vesta antiglonț, ochelarii tactici și casca, aduse și ele în emisiune, și pe care le-a probat, iar mai apoi le-a făcut o recenzie pozitivă, în încercarea de a demonstra că armata rusă are toate lucrurile necesare unui soldat de pe un câmp de luptă modern.

„Mai mult, primiți mănuși, toate acestea sunt plătite de Moscova”, mai spune Soloviov după care trece să prezinte alte echipamente pe care teoretic ar trebui să le primească recruții ruși: cotiere, genunchiere, „ce mai vreți în afară de astea?. (...) „Izoprenuri, primiți și un sac de dormit. Ia uite-l aici”, își continuă el prezentarea. „Aveți un sac de dormit, aveți în plus și cizme Yeti”, s-a adresat el recruților ruși.

Propaganda, menită să acopere lipsurile din depozitele militare

Într-o altă emisiune a sa, de săptămâna trecută, el i-a criticat dur pe recruții ruși care s-au plâns de echipamentele și instrucția primită după ce au fost încorporați în forțele armate ca urmare a decretării mobilizării parțiale pe 21 septembrie.

„Ce ați făcut pe terenul de antrenament pentru a fi pregătiți pentru luptă? Sau credeți că toată lumea vă este datoare vouă? Voi ce datorați statului, ce datorați patriei-mamă? Nu am pus niciodată aceste întrebări”, afirma el, printre altele, la momentul respectiv.

Pe platformele de socializare și pe canalele de Telegram din Rusia a apărut un val de înregistrări video filmate chiar de recruții ruși în care aceștia se plâng de echipamentul primit, instruire sau condițiile în care sunt ținuți în cazarme.

„Voi începe să vă rup fiecăruia mădularele”

Între altă emisiune a lui Soloviov care acum a devenit virală pe rețelele social media rusești, acesta a criticat o înregistrare video care arată cum un ofițer este amenințat de recruții care s-au revoltat față de condițiile în care sunt ținuți, de lipsa medicamentelor, a pregătirii și a echipamentelor militare sau lipsa lor.

„Voi veni la sediile voastre și voi începe să vă rup fiecăruia mădularele, unul câte unul. La fiecare 15 minute până voi primi răspunsuri la întrebările mele și mai precis până voi vedea acțiuni concrete”, l-ar fi amenințat unul dintre recruți pe ofițer.

„Nu respecți un ordin direct al comandantului suprem cu privire la furnizarea de uniforme și accesorii, cu privire la pregărirea celor mobilizați. În esență, sabotați ordinele comandantului suprem. Trebuie să fii arestat”, i-a mai spus recrutul.