Lovitură grea pentru propagandiștii anti-vaccin. Studiul care le dărâmă retorica. Giganții internetului au luat măsuri
- Cristian Istrate
- 12 martie 2019, 21:02
Mișcarea anti-vaccin a câștigat teren din cauza mijloacelor media de promovare. Aceasta este una dintre cauzele pentru care am avut epidemie de rujeolă în România, soldându-se cu zeci de decese. Mai multe companii, printre care Facebook, Youtube și Google au hotărât să ia măsuri pentru a combate această propagandă. Un studiu științific de mare anvergură a reușit să demonstreze că nu există nicio legătură între vaccinuri și autism.
Epidemia de rujeolă din România s-a soldat cu zeci de decese. La nivel internațional, mai multe platforme online au început să combată informațiile false despre vaccinare.
Organizația Mondială a Sănătății a desemnat mișcarea anti-vaccin în topul celor 10 amenințări majore la adresa sănătății. În special eradicarea rujeolei e împiedicată de numeroasele persoane care se opun vaccinării în țările industrializate, conform OMS. Rujeola poate fi mortală, mai ales în țările sărace, în care serviciile medicale sunt precare.
Pe rețelele de socializare, militanții anti-vaccin se întrec reciproc în teorii absurde. Nu lipsesc nici jignirile și înjurăturile la adresa celor care susțin vaccinarea copiilor. După ce diversele platforme din internet au fost acuzate de mai multă vreme că i-ar oferi un forum mișcării anti-vaccin, unele dintre ele - de pildă, Youtube, Facebook, Pinterest și Google - au început să combată informațiile false despre vaccinare, informează DW.
YouTube a hotărât retragerea publicității din video-urile anti-vaccin, astfel încât militanții anti-vaccin își pierd una dintre sursele de finanțare. Compania americană a declarat că propaganda anti-vaccin încalcă regulile platformei Youtube de combatere a conținutului „dăunător și periculos”.
Youtube a făcut acest pas de abia în urma unui articol apărut pe „Buzzfeed”. Se pare că mai multe companii au exercitat presiuni asupra platformei video, amenințând că nu vor mai colabora cu aceasta dacă Youtube nu întreprinde nimic împotriva video-urilor anti-vaccin. Facebook și-a anunțat intenția de a combate „răspândirea informațiilor false privind sănătatea”.
În ceea ce privește Google, gigantul a decis că nu va mai recomanda în mod activ materiale dubioase, care conțin informații false și periculoase pentru utilizatori - de exemplu, video-uri care promit leacuri magice pentru boli grave sau cele care promovează teorii conspiraționiste. Pe de altă parte, aceste materiale rămân disponibile în continuare, atâta timp cât nu încalcă oficial așa-numitele „community standards”. Pinterest merge mai departe: Referindu-se la posibilele încălcări ale regulamentului, platforma online nu mai afișează deloc rezultate de căutare care au de a face cu subiectul vaccinării, indiferent dacă e vorba de materiale pro- sau anti-vaccin.
O echipă de cercetători de la Institutul Statens Serum din Danemarca a prezentat cel mai detaliat studiu privind vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), pentru care a consultat datele a peste 650.000 de copii danezi. Concluzia acestui studiu este că nu există nicio legătură între vaccin și autism. Aceeași echipă a efectuat un studiu asemănător deja în 2002, care a ajuns la același rezultat ca cel recent.
Fostul medic britanic Andrew Wakefield sugerase într-un așa-zis studiu publicat în 1998 în „The Lancet” că ar putea exista o legătură între acest vaccin și autism. Materialul a fost însă retras în 2010 de jurnalul științific, din cauza unor greșeli evidente, a „metodelor de cercetare non-etice” și a unei „reprezentări iresponsabile a rezultatelor”.
Andrew Wakefield a ascuns o chestiune semnificativă: fusese finanțat de avocați care urmăreau să dea în judecată producătorii vaccinului respectiv. Dar militanții anti-vaccin recurg și astăzi la acest studiu neserios pentru a-și argumenta poziția.
„Trebuie să efectuăm în continuare studii științifice serioase, pentru a combate miturile despre vaccinuri care creează incertitudini și suspiciuni. Sper ca până la sfârșit să învingă știința și rațiunea, ca majoritatea covârșitoare a părinților să aleagă vaccinul pe baza avantajelor acestuia.”, spune Anders Peter Hviid.
Medicul și jurnalistul român Vlad Mixich, Humphrey Fellow la școala de sănătate publică a Universității Emory din Statele Unite, atrage atenția asupra unui paradox al epocii noastre: cu toate că științele medicale salvează mai multe vieți decât oricând altcândva, mulți dintre noi acordăm o pondere mai mare poveștilor personale decât sfaturilor sau datelor medicale.
„Oricât de cinic ar suna: un reportaj televizat despre tragedia uneia din cele 59 de familii (din România, n. red.) în care un copil a murit din cauza rujeolei ar avea un efect mult mai mare asupra părinților decât o sută de cifre și statistici prezentate de medici, oameni de știință sau de universități. Asta se întâmplă din cauza felului în care circuitele noastre neuronale funcționează.”, explică Vlad Mixich pentru DW.
„Atunci când ne e frică de ceva, gândirea noastră critică devine foarte slabă și, practic, faptele, cifrele nu mai contează. Cei care spun că putem lupta împotriva fricii cu cifre sau cu fapte fac o greșeală veche de la apariția mitului că noi, oamenii, am fi niște ființe raționale, care iau întotdeauna cele mai corecte și lucide decizii", spune Vlad Mixich.
"Cercetările din domeniul științelor comportamentale ne-au demonstrat contrariul și continuă să o facă. Iar această concluzie este folosită tot mai mult și în comunicarea pe subiecte de sănătate publică, acolo unde accentul cade tot mai mult pe a povesti de ce e importantă vaccinarea sau altă metodă de prevenție. O singură poveste bazată pe cifre și cercetări solide e mult mai eficientă decât sute de date statistice sau grafice complicate.”