Propaganda rusă, demontată de SUA. Centrul de detenţie de la Olenivka n-a fost lovit de rachete HIMARS

Propaganda rusă, demontată de SUA. Centrul de detenţie de la Olenivka n-a fost lovit de rachete HIMARS Sursă: Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Experții în armament exclud posibilitatea unui atac cu o rachetă HIMARS asupra centrului de detenţie de la Olenivka. Acesta este concluzia unei anchete ample în care s-au folosit imagini din satelit.

Experții exclud posibilitatea ca o rachetă HIMARS să fi fost folosită asupra centului de detenţie Olenivka, dar nu pot spune cu certitudine ce a ucis și rănit atât de mulți prizonieri.

O investigație bazată pe analiza videoclipurilor, a fotografiilor de la fața locului (imaginilor din satelit dinaintea și după atac) și pe munca experților criminalistici și în arme concluzionează că versiunea rusă a evenimentelor este foarte probabil o născocire.

Mai mulți experți în armament au declarat pentru că imaginile și înregistrările video de la Olenivka sunt incompatibile cu un atac HIMARS.

Ne puteți urmări și pe Google News

O concluzie definitivă nu poate fi oferită încă, dat fiind faptul că nu se poate ajunge în acea zonă. Cu toate acestea, experții spun că majoritatea semnelor indică un incendiu intens și, conform mai multor martori, nu s-a auzit niciun zgomot de rachetă în acea zonă.

"Nu există niciun crater nicăieri în acele înregistrări video, paturile nu s-au mișcat, stâlpii sunt nedeteriorați, dar sunt vizibile pagube masive provocate de foc. Dacă ar fi fost un sistem de rachete cu lansare multiplă ghidată, ați fi văzut cratere, tavane și pereți spulberați, corpuri aruncate în aer", a declarat Cobb-Smith.

Olenivka (locul unde se află centrul de detenție) este în partea din regiunea Donețk care a fost deținută de forțele pro-ruse timp de opt ani.

Ucraina a respins acuzațiile Moscovei

Conform versiunii Moscovei asupra evenimentelor, Ucraina și-a ucis propriii soldați cu o rachetă HIMARS pentru că nu dorea ca aceștia să mărturisească crimele de război și să-i descurajeze pe alții să se predea.

Un înalt oficial al Republicii Populare Donețk (RPD), Eduard Basurin, a susținut că „după ce prizonierii de război ucraineni au început să vorbească despre crimele pe care le-au comis la ordinul autorităților politice din Ucraina, un atac a fost dat aici”.

Președintele Volodimir Zelenski a respins acuzațiile lansate de mass-media din Rusia și spune că atacul este „o crimă de război deliberată a rușilor”.

Mulți dintre prizonierii din centrul de detenție Olenivka aparțineau regimentului Azov. Ei fuseseră transferați acolo după ce s-au predat la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol în luna mai.

Ar ținti Ucraina propriii soldați? Este greu de crezut deoarece mulți sunt considerați eroi pentru rezistența lor la uzina siderurgică Azovstal, scrie CNN.