Propaganda Kremlinului în şcoli. Elevii din Rusia vor studia timp de doi ani motivele începerii „operaţiunii militare speciale” în Ucraina
- Julieta Savitchi
- 23 iunie 2023, 14:31
Motivele începerii „operațiunii militare speciale în Ucraina” au fost incluse în curricula şcolară la istorie pentru clasele a X-a, cât și a XI-a a şcolilor din Federaţia Rusă. Ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravţov, a declarat într-un interviu pentru agenţia pro-Kremlin că RIA Novosti, că „nu se poate spune că vor fi alocate una sau două ore la această temă”.
„Știți, putem spune că operațiunea militară specială, în general, nu a început pe 24 februarie. Motivele declanșării operațiunii militare speciale au început mult mai devreme și sunt mult mai profunde. Nu se poate spune aici că una sau două ore la această temă sunt suficiente pentru clasa a 11-a, și parțial pentru clasa a 10-a", a explicat Kravţov.
Ce vor afla elevii din Rusia despre războiul din Ucraina
Ministrul Educaţiei a arătat în premieră și manuscrisul unui nou manual de istorie pentru elevii de clasa a X-a. Potrivit lui Kravţov, manualul va acoperi perioada 1914-1945 - revoluția, istoria Uniunii Sovietice. „Desigur, vom suplimenta manualul imediat ce vom câștiga în Ucraina. După cum am spus, deja câștigăm războiul informațional, dar operațiunea militară specială se va încheia și se va încheia cu victoria noastră și, bineînțeles, vom completa manualul de istorie. Și astăzi vreau pentru prima dată să vă arăt manuscrisul manualului pentru clasa a X-a”, a adăugat ministrul, răspunzând şi la întrebarea dacă manualul pentru clasa a XI-a va fi completat.
Ce va cuprinde manualul de istorie
Anterior, Kravţov a anunțat crearea unui nou manual de istorie, care va deveni același pentru toate școlile, dar sunt așteptate materiale diferite pentru diferite niveluri de predare a istoriei. Lucrările la crearea cărții a fost condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski. Manualul va cuprinde atât începutul „operațiuni militare speciale”, cât şi aderarea la Federaţia Rusă a regiunilor cotropite în Ucraina: Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson, cât şi sancţiunile aplicate Rusiei de către Occident.
Printre autorii npului manual de istorie pentru elevii ruşi se regăsesc rectorul Institutului de relaţii internaţionale din Moscova, Anatoli Torkunov, și șeful Institutului de Istorie Mondială al Academiei de Științe din Rusia, academicianul Alexandru Ciubarian.