Propaganda anti-UE, la un nivel fără precedent

Propaganda anti-UE, la un nivel fără precedent Uniunea Europeana / Sursă foto: Unsplash

Propaganda anti-UE a ajuns la un nivel fără precedent. Cele mai multe dintre informațiile false care apar în mass-media sunt despre Uniunea Europeană, potrivit celui mai recent buletin informativ EDMO.

Cum funcționează propaganda

Programul de verificare a faptelor, la care colaborează zeci de organizații, a constatat că articolele cu dezinformare despre UE s-au dublat în ultimele două luni și se află pe prima poziție în clasamentul subiectelor.

Cele 34 de organizații din rețeaua de verificare a faptelor a Observatorului European Digital Media (EDMO), program finanțat de UE, au publicat, în mai 2024, 1.643 de articole de verificare a faptelor.

Dintre acestea:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 250 (15%) s-au concentrat pe dezinformarea legată de UE, cea mai mare de când a început monitorizarea dedicată a EDMO în mai 2023;
  • 121 (8%) - dezinformare legată de Ucraina;
  • 104 (6%) - dezinformare legată de schimbările climatice;
  • 152 (9%) - dezinformare legată de conflictul dintre Israel și Hamas;
  • 104 (6%) - dezinformări legate de COVID-19;
  • 97 (6%) - dezinformare legată de imigrare;
  • 36 (2%) - dezinformări legate de LGBTQ+ și probleme de gen.

A doua lună în care UE e principalul subiect de dezinformare

Ponderea falsurilor despre schimbările climatice a scăzut cu aproape jumătate, numărul poveștilor false despre Ucraina, precum și despre conflictul din Orientul Mijlociu, a scăzut ușor, în timp ce dezinformarea pe alte subiecte monitorizate constant a rămas la același nivel.

În același timp, ponderea dezinformarilor despre UE a fost cea mai mare pentru a doua lună consecutiv. „În luna mai, narațiunile false împotriva UE au fost variate, dar au prezentat-o ​​și ca fiind coruptă sau opuse diferitelor interese naționale. Unele narațiuni false au fost îndreptate împotriva liderilor UE”, se precizează în buletinul EDMO.

Au existat, de exemplu, materiale care încercau să o lege pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de „nazism”, altele care vorbeau despre cum „a făcut bani din pandemie” și chiar că ar fi fost arestată în Parlamentul European.

Propaganda legată de alegerile europene

În unele țări au circulat narațiuni false înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie. În Germania, de exemplu, s-a susținut că buletinele de vot cu găuri sau colțuri tăiate ar fi invalide, iar votul pentru AfD ar fi supus unor reguli mai stricte sau chiar că partidul va fi exclus din alegere.

Potrivit EDMO, ponderea materialelor false cu conținut generat de inteligență artificială a scăzut ușor în luna mai. Dintre cele 1.643 de articole verificate, doar 59 au folosit AI, adică 4% din total.