Promisiuni uitate: căldura nu se ieftinește

Promisiuni uitate: căldura nu se ieftinește

În timp ce viceprimarul Marcel Nicolaescu spune de un an că cel târziu iarna viitoare vom plăti facturi mai mici, consilierii generali îl contrazic și spun că se va putea discuta așa ceva abia peste patru ani.

Consililierii generali ai Capitalei vor discuta, astăzi, transformarea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București în societatea comercială, al doilea pas în procesul de unire cu ELCEN, în vederea ștergerii datoriilor istorice ale Regiei către cealaltă instituție și pentru reducerea prețului la căldură.

Studiu prost întocmit

Început în martie 2013, procesul este departe de a fi finalizat. Motivul: edilii Capitalei nu au luat nicio decizie până în prezent și, de un an și trei luni, pun pe hârtie strategii, și acelea proaste în opinia mai multor consilierigenerali.

Contactat de EVZ și întrebat dacă aleșii generali PNL vor vota astăzi proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului de oportunitatea privind transformarea Regiei în societate, liderul liberalilor, Cornel Pipetea, ne-a precizat: „Nu putem vota, pentru că nu prezintă un studiu de impact, nu prezintă evoluția subvenției, a prețului pentru populație. Am participat la ședințele de grup și la comitetul de specialitate, nu este nimic clar. Eu nu cred că pe termen scurt vom putea culege beneficiile acestei fuziuni. Undeva în patru ani vom putea discuta de o reducere a costurilor”.

Viceprimar: „Asta este”

Și o parte din aleșii PDL spun că nu s-au lămurit și că nu votează studiul în forma actuală. Cu toate acestea, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, cel care se ocupă de procesul de fuziune, care ar putea scădea factura la întreținere, ridică din umeri. Când reporterii EVZ i-au spus că aleșii nu vor să voteze studiul și că ei susțin că nu se poate reduce prețul la căldură și la apă caldă până iarna viitor, viceprimarul a ridicat din umeri.

„Nu știu cu cât va fi mai ieftină căldura”

„Asta este dacă nu votează. Nu trebuie să trecem prețul la căldură în studiu. Eu susțin în continuare ideea că prețul gigacaloriei va putea scădea”, a spus Nicolăescu. Întrebat când și cu cât, viceprimarul a evitat să răspundă și a adăugat că, sigur, datoriile se vor reduce. Edilii Capitalei au promis în martie 2013, când premierul Victor Ponta și primarul general al Capitalei Sorin Oprescu au anunțat că se vor uni cele două instituții, că până la sfârșitul anului trecut RADET se va uni cu ELCEN. Ulterior, s-au dat alte termene. Nici ele nu au fost respectate, iar Nicolaescu a declarat, în repetate rânduri, că bucureștenii vor plăti mai puțin pentru o gigacalorie cel târziu de iarna viitoare.

Cu toate acestea, șefii RADET nu au reușit, nici anul trecut și nici anul acesta, să pună pe hârtie un plan pentru redresarea Regiei și nici unul pentru reabilitarea sistemului de termoficare.