Proiectul pregătit de Guvern pentru a-i încuraja pe români să muncească și după vârsta pensionării

Executivul are în lucru un proiect care urmărește să-i atragă pe români să muncească peste vârsta pensionării, la stat sau în mediul privat.

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu vrea să extindă cumulul pensiei anticipate pentru venituri obținute în mediul privat. Astfel, pentru persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, și contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar pentru calculul pensiei realizat după această vârstă va fi majorat cu 50%, conform profit.ro.

Proiectul a fost transmis de Guvern spre dezbatere și adoptare

Guvernul a dat „undă verde”, în luna iunie, proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, care au ajuns la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani.

Acest proiect, care prelungește vârsta de pensionare, în mod opțional, a fost transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului în regim de urgență. Însă, în sistemul medical se vehiculează ideea că nu este bine să se interzică salariul la stat cu pensia în această perioadă. Mai mult,  guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut modificarea legii, pentru că în acest caz și-ar pierde funcția de conducere.

O ordonanță ce este pregătită de Executiv relevă că este necesară stimularea „rămânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare și doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condițiilor de vârstă standard și stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Ce mai prevede această inițiativă

Proiectul prevede ca „pentru asigurații care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, conform sursei citate.

Se propune și modificarea legislației actuale cu reglementări menite „să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu activități profesionale desfășurate în mediul privat”. În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.