Avem logo, ne mai trebuie un metrou

Avem logo, ne mai trebuie un metrou

Bucureștiul are nevoie de un mijloc de transport fiabil, care să facă legătura cu Aeroportul Otopeni. Proiectul trebuie finalizat până la începutul anului 2020, pentru că în vară Capitala trebuie să organizeze patru meciuri de la Euro

Bucureștiul are un logo pentru Campionatul European din 2020. Competiția are programate patru partide (trei din grupe și o optime de finală) pe „Arena Națională”, din Capitala României.

Patru stadioane vor fi reabilitate

În weekend a fost lansată emblema competiției, iar la eveniment au participat, printre alții, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, Gabriela Vrânceanu Firea, primarul general al Bucureștiului, dar și Davor Suker, fost mare atacant croat, în prezent reprezentant al UEFA.

Proiectul Euro este amplu și prevede, printre alte aspecte, recondiționarea stadioanelor Dinamo, Rapid, Steaua și Arcul de Triumf. Acestea vor găzdui antrenamentele echipelor care vor veni la București. Cea mai spinoasă problemă este cea a transportului. Inițial, autoritățile au vorbit despre o linie de metrou care să facă legătura între Aeroportul Otopeni și Capitală.

În primăvara acestui an, verdictul a fost îngrijorător: magistrala va fi gata, dar în 2021. Adică la un an după încheierea competiției!

„I-aș spune metrou de suprafață“

La începutul acestei luni, Sorin Bușe, ministrul Transporturilor, a anunțat că se ia în calcul un proiect mai rapid: metroul ușor.

„Se pune problema faptului că metroul către Aeroportul Otopeni va fi gata în 2021, după Euro. Am o veste pe care o pot confirma în două săptămâni. I-aș spune metrou de suprafață. Este o soluție foarte creativă și foarte modernă, care exista într-un dosar în Minister. Este ușor de realizat. Va circula la 15 minute, în funcție de trafic, și poate fi orientat către București și către alte orașe din țară. Poate funcționa și noaptea”, a spus Bușe.

Prezentă la ceremonia lansării logoului, Gabriela Vrânceanu Firea a vorbit despre proiectele de infrastructură. „Vă asigur că proiectele asumate de municipalitate vor fi finalizate. Mă refer la modernizările de infrastructură care intră în responsabilitatea PMB – reabilitarea străzilor, modernizarea arterelor cu linii de tramvai din zona adiacentă Arenei Naţionale, realizarea de parcări. Sunt proiecte de anvergură, esențiale pentru buna desfășurare a competițiilor, dar de care bucureștenii vor beneficia în continuare. Şi pentru fiecare dintre acestea deja au fost făcuţi paşi concreţi, aşa cum am promis. Capitala României va fi pregatită!”

Răzvan Burleanu este și el optimist că România nu se va face de râs, pierzând meciurile de la Euro. „Lucrăm în permanenţă pentru un succes organizatoric sportiv. Pentru Bucureşti şi pentru România, proiectul Euro 2020 are o valoare aproape imposibil de cuantificat la dimensiunile ei reale”.