Proiect revoluţionar pentru România! Ce li se pregăteşte tinerilor de 16 ani. Legea a ajuns deja în Parlament

Proiect revoluţionar pentru România! Ce li se pregăteşte tinerilor de 16 ani. Legea a ajuns deja în ParlamentSursa: Gerasimovvv | Dreamstime.com

Doi studenți au depus în Parlament un proiect de lege care prevede ca persoanele care au implinit vârsta de 16 ani să aibă drept de vot. Tinerii nu au avut însă parte, momentan, de susținerea politică la care se așteptau. Proiectul de lege trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului şi de preşedintele Klaus Iohanni pentru a intra în vigoare.

Vlad Măntoiu și Alexandru-Yuuki Anahara, membri ai Asociației Studenților în Științe Politice de la Universitatea București au depus la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede introducerea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani. Inițiativa legislativă este semnată de doar 29 de deputați și senatori.

„Suntem cu toții conștienți de parcursul dificil pe care proiectul îl va avea prin Senat și Camera Deputaților înainte de a deveni lege, mai ales în lipsa unui sprijin politic major, așa cum speram. Din această cauză greul de abia începe. Ne vom susține inițiativa prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, asigurându-ne că vom face tot posibilul să convingem actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine, de nevoia unei astfel de reîmprospătări a sistemului din România”, a scris Vlad Măntoiu pe rețelele sociale.

Poți să muncești, poți să votezi

Inițiatorii proiectului spun că dacă la 16 ani poți lucra și răspunzi penal pentru faptele sale, ești destul de matur pentru a vota. „La 16 ani poti să te angajezi, deci plătești taxe, în anumite contexte. Poți să fii arestat și declarat responsabil pentru propria faptă, deci ești apt cognitiv să acționezi conform propriilor convingeri.

Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este și ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetățean e capabil să fie rațional”, a spus Alexandru-Yuuki Anahara.

Sursa:facebook

Ce prevede proiectul

Proiectul de act normativ prevede modificarea alineatului 1 al articolului 3 al Legii 115/2015, astfel:

„(1) Au dreptul de a alege cetățenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.”

Inițiativa legislativă vizează și modificarea articolului 85, alineatul (3) lit. a) și alineatul (4) lit. a), care să aibă următorul cuprins:

„(3) În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secția de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal semnalează dacă: a) persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 16 ani până în ziua votării inclusiv;

(4) În baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare: a) oprește de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 16 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale”.

O altă modificare vizează articolul 5 alineatul (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European:

„(5) cetățenii români care au vârsta de 16 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News