Proiect PNL: Listele de candidaţi pentru alegeri, invalidate dacă nu includ femei în proporţie de 30%. Ministrul Justiţiei:Voi susţine reprezentarea de gen la alegeri

Proiect PNL: Listele de candidaţi pentru alegeri, invalidate dacă nu includ femei în proporţie de 30%. Ministrul Justiţiei:Voi susţine reprezentarea de gen la alegeri

Liberalii vor depune joi în Parlament două proiecte de lege pentru modificarea legislaţiei referitoare alegerile locale şi parlamentare prin introducerea reprezentării de gen la cele două scrutine, a anunţat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Cele două proiecte prevăd o reprezentare a ambelor sexe la alegerile locale şi parlamentare în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă.

"Noi o să-l depunem astăzi (...). Îmbunătăţiri oricum trebuie să mai existe. Nu aş vrea să pierdem timpul să îl depunem în februarie, pentru că între timp poate obţinem nişte avize. (...) În februarie am promisiunea că vor începe discuţiile pe proiecte în Comisia de cod electoral", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la dezbaterea organizată la Parlament privind reprezentarea de gen la alegeri, citată de Agerpres.

Ea a mai arătat că este posibil ca la începutul săptămânii viitoare să fie iniţiată o petiţie pentru susţinerea acestor proiecte.

"Am decis să propun colegelor să iniţiem o petiţie. (...) Păcat că un număr mare de semnături nu obligă Guvernul sau Parlamentul să iniţieze un proiect, dar un număr atât de mare nu poate fi ignorat. Probabil că la începutul săptămânii viitoare vom genera această petiţie", a spus Gorghiu.

Deputaţii PNL Cristina Pocora şi Andreea Paul au subliniat motivele pentru care cele două proiecte ar trebui susţinute.

"Cum ar fi ca în Parlament să avem 11% bărbaţi şi 89% femei - ar fi o monstruozitate nedemocratică, dar oare e mai puţin nedemocratic şi încalcă principiul egalităţii de gen această situaţie pe care o avem astăzi când sunt 11% femei şi restul sunt domni?", a spus Cristina Pocora, arătând că proiectele privind reprezentarea de gen la alegeri sunt susţinute de toate partidele.

Andreea Paul a precizat că cele două proiecte vor stimula participarea femeilor şi implicarea lor în decizia publică.

"Nu reprezintă un act de discriminare", a punctat ea.

La dezbateri, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a salutat pachetul de legi propus pentru reprezentarea femeilor în politică.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali prevede că listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat.

De asemenea, proiectul referitor la modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente stipulează că listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat, precum şi pentru candidaturile organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun candidaturi şi care vor asigura reprezentarea a cel puţin unui reprezentant al ambelor sexe.

Cele două iniţiative prevăd că în cazul în care listele de candidaţi întocmite nu respectă aceste condiţii se resping de către biroul electoral de circumscripţie.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Raluca Raluca, a declarat  că va susţine proiectele privind reprezentarea de gen la alegerile locale şi parlamentare în momentul în care se va solicita avizul Guvernului.

"Voi susţine acest proiect atunci când punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Dacă tot există un consens politic în ceea ce priveşte promovarea acestei legi, sper ca preşedinţii de partide, care toţi sunt bărbaţi, cu excepţia doamnei Alina Gorghiu, într-adevăr, să promoveze pe locuri eligibile femeile. Ideea nu este să avem pe o listă de 30 de persoane ultimele cinci persoane femei şi am îndeplinit condiţia formală din lege că au candidat, am respectat condiţiile legii. Cred că, dincolo de această condiţie formală, pe care şi alte societăţi au legiferat-o, trebuie să existe ceva mai mult, să avem o voinţă autentică de a promova femeile pentru că sunt femei, pentru că au o pregătire egală, (...) de cele mai multe ori fac o muncă, şi există statistici, care este calitativ mai bună decât a bărbaţilor care fac aceeaşi muncă şi, în general, bărbaţii sunt plătiţi mai bine de 1,63 de ori decât colegele lor, media în Europa", a spus Raluca Prună, la o dezbatere organizată de PNL la Parlament.