PROIECT PILOT. Dronele ne vor SUPRAVEGHEA la locul de muncă
- Carmen Andrei
- 18 iunie 2017, 12:12
Un nou concept, bazat pe o tehnologie la modă, este introducerea dronelor în procesul de inventariere şi supraveghere. Astfel, specialiştii consideră că va fi îmbunătăţită calitarea auditării, prin creşterea acurateţei şi a frecvenţei colectării de date.
Pentru început se va demara un proiect pilot care se va aplica în sectoarele de comerţ şi producţie. Iniţiatorii, Ernst & Young (EY), una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume va aplica acestă tehnologie în auditarea producătorilor auto, unde dronele vor fi folosite pentru realizarea numărării automate a vehiculelor de la uzinele de producţie. În cazul auditurilor din domeniul comercial, de exemplu, pentru determinarea stocurilor, dronele vor funcţiona autonom folosind instrumente de recunoaştere a diverselor imagini şi obiecte. Acestea vor permite recunoaşterea optică a codurilor de bare, etichete de raft, pentru a colecta date privind structura și localizarea stocurilor, inclusiv în afara orelor de program, în scopul creșterii fiabilității inventarierii și a eficienţei procedurilor de audit.
Folosirea dronelor se pretează în mod special la inventarierea integrală a unui număr mare de active, mai ales atunci când inventarierea se face periodic, consumă mult timp, iar cursul procesului este întrerupt sau activitatea este redusă.
"EY a testat deja utilizarea dronelor în cadrul procedurii de auditare timp de câteva luni şi rezultatele au fost convingătoare. E timpul să extindem testarea la nivel global în mai multe sectoare, astfel încât mai multe companii ce vor fi auditate să poată beneficia de pe urma folosirii acestei tehnologii inovatoare. Este doar una dintre multele soluții prin care dorim să încorporăm tehnologie de ultimă oră în procesele noastre de auditare, pentru a crește calitatea serviciilor”, a declarat Alexandru Lupea, liderul Departamentului de audit al EY România, spune:.
Folosirea dronelor în cadrul inventarierii activelor și stocurilor, dar şi de supraveghere a producţiei, permite colectarea mai multor date într-un interval de timp scurt, permiţându-le echipelor de audit să se concentreze pe identificarea zonelor de risc.