„Raportul sexual (…) cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte, cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi", potrivit proiectului de lege pentru modificarea articolelor 218 şi 219 din Codul penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat.

 

Pedeapsa este detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi atunci când: victima se află în îngrijorea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului; victima este rudă în line directă, frate sau soră, victima nu a împlinit vârsta de 16 ani, fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice, fapta avut ca urmare vătămarea corporală, fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, potrivi sursei citate.

 

Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detenţiune pe viaţă şi interzicerea unor drepturi, se arată în proiectul de lege, conform Mediafax.ro.

 

„Acest proiect de lege prevede înăsprirea pedepselor pentru viol având ca obiectiv scăderea numărului acestor infracţiuni şi protecţia victimelor. Prin aceste proiect legislativ pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă", se arată în expunerea de motive.Prin acest proiect legislativ pedeapsa pentru viol devine similară celei pentru crimă, susţine Tudor Ciuhodarul, în expunerea de motive.

De altfel, social-democratul a prezentat statisticile Poliţiei Române, conform cărora „un viol are loc la fiecare patru ore” și că „deşi statisticile oficiale indică o creştere a numărului de infracţiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod”, actuala lege validând „ideea conform căreia violul e o infracţiune minoră şi nu descurajează producerea unor astfel de fapte abominabile şi nici nu asigura protecţie victimei".

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, în data de 22 februarie.