Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul României va aloca 7,25 de miliarde de euro pentru agricultură.
„Guvernul României şi premierul au acceptat ca 7,25 de miliarde de euro să fie destinaţi agriculturii, având două proiecte foarte mari. Un proiect privind infrastructura de gestionare a apei, de 6,5 miliarde de euro, şi un proiect privind o reţea naţională de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, un proiect care va fi finanţat cu 750 de milioane de euro”, a spus într-o conferință, la Cluj Napoca, Adrian Oros, informează Agerpres.
În cadrul ședinței de Guvern din data de 22 octombrie, Ludovic Orban a adus din nou în discuție situația plăților în agricultură.
Plăți pentru fermieri
„Începând cu data de 16.10, am demarat plata acestor avansuri, iar în doar șapte zile am reușit să autorizăm la plată peste 72% dintre fermieri”, a spus Adrian Oros legat de acest subiect.
Procedura se derulează până la 30 noiembrie 2020
În continuare, premierul l-a întrebat pe Adrian Oros despre ce cifre este vorba.
„602.306 fermieri din totalul de 830.898 de fermieri. Această procedură se derulează până în 30 noiembrie 2020. Speranța noastră este că o să finalizăm mult mai repede. Iar mâine se încheie termenul de depunere pentru măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional, acordat fermierilor care au fost afectați în mod deosebit de evoluția COVID. Este vorba de o măsură prin care sprijinim sectorul zootehnic, dar și sectorul vegetal, iar cuantumul este de 150 de milioane euro bani europeni, schemă notificată și aprobată de Comisie. Mâine este ultima zi de depunere, s-au înscris peste 100.000 de fermieri. Vom face controlul administrativ și în următoarele săptămâni vom demara și aici plățile”, a completat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
El a prezentat și principalele priorităţi pentru agricultura românească şi programul de guvernare privind Politica agricolă şi de dezvoltare rurală.
Oros spune că identificat 10 priorităţi mari ale agriculturii româneşti începând cu corectarea balanţei comerciale pentru produse agroalimentare, care în ultimii ani a luat-o la vale, anul trecut înregistrând un deficit de 1,3 miliarde de euro.