Proiect: Depolitizarea organizațiilor de pensionari

Proiect: Depolitizarea organizațiilor de pensionari

Persoanele implicate politic nu vor mai putea ocupa o funcție de conducere în Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice. Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților a emis un raport favorabil pentru proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice. Consiliul este o instituție independentă care stabilește legături atât la nivel național, cât și la nivel local, între organizațiile pensionarilor și persoanelor vârstnice și autoritățile statului.

Deputata UDMR Andrea Csep (foto), unul dintre inițiatorii proiectului a declarat pentru Evenimentul zilei că persoanele care dețin o altă funcție de conducere în alte structuri decât cele de pensionari, nu vor mai putea să se afle în fruntea „Consiliul Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice”, noua denumire a instituției, modificată prin actul normativ. „Avem o interdicție pentru persoanele care dețin funcții de conducere și în alte structuri decât cele de pensionari pentru că textul legii pe care l-am schimbat prezintă niște insuficiențe. Au fost cazuri în care au fost aleși președinți care erau lideri ai unor formațiuni politice sau sindicale. Și era necesar să clarificăm cine și ce responsabilități are în strucutra aceasta și cine deține alte structuri de conducere decât în cele de pensionari nu pot deține funcții de conducere și aici”, a declarat Andrea Csep.

O nouă denumire, motivată de pluralismul organizațiilor

Consiliul Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice va funcționa la nivelul fiecărui județ, inclusiv al municipiului București, printr-o organizație reprezentativă cu personalitate juridică proprie. „La nivelul județelor și al municipiului București funcționează câte un consiliu al pensionarilor și persoanelor vârstnice, care se constituie din președinții organizațiilor județene ale pensionarilor și persoanelor vârstnice, respectiv ale municipiului București, cu personalitate juridică, afliliate la una dintre federațiile naționale reprezentative ale pensionarilor, membre ale Consiliului Național”, se arată în actul normativ. Mandat mai lung cu posibilitate de reînoire O altă modificare importantă adusă Legii privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice constă în mărirea mandatelor conducerii instituției. În vechea legislație, președintele, vicepreședintele și membrii din conducere erau aleși pe o perioadă de doi ani fără posibilitate de reînoire. Dacă proiectul va fi votat de Camera Deputaților, conducerea Consiliului Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice va avea un mandat de patru ani, cu posibilitatea de realegere o singură dată.

„Ceea ce am mai schimbat în legislație este mandatul președintelui, respectiv vicepreședintelui și al membrilor din conducere. Până acum, aceștia se alegeau pe o perioadă de doi ani de zile, fără posibilitatea de reînoire a mandatului. Discutând cu ei ne-am dat seama că, totuși, un mandat de patru ani de zile ajută în implementarea programelor de durată mai mare pentru stabilitate și previzibilitate pe termen lung pentru a fixa anumite obiective și pentru a le atinge”, a completat deputata UDMR Andrea Csep, pentru Evenimentul zilei.

Iohannis a cerut reexaminarea

Președintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de Lege către Senat, forul sesizat, pentru a fi reexaminat. După modificările făcute la Camera superioară, Comisia pentru muncă și protecție socială a emis raport favorabil.

„Am reexaminat pentru că președintele României a cerut asta și aici am modificat, de exemplu, termenul limită după care intră în vigoare prezenta lege care era 1 ianuarie 2019. Nu putem să aducem legi retroactive și atunci am modificat textul. După ce se acceptă și se promulgă legea, în următoarea lună intră în vigoare. Observația domnului președinte era legată de definiția organizațiilor județene de pensionari, pe care am rezolvat-o, deci nu mai sunt neclarități”, a mai adăugat Csep.

Proiectul de Lege urmează să fie supus votului Camerei Deputaților, for decizional.

 

Ne puteți urmări și pe Google News