Proiect de moţiune: PSD cere întărirea capacităţii de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în problemele de sănătate publică

Proiect de moţiune: PSD cere întărirea capacităţii de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în problemele de sănătate publică

Social-democraţii îi solicită ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit draft-ului moţiunii pe sănătate, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică prin reorganizarea sistemului, astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru identificarea, eradicarea şi prevenirea focarelor ce reprezintă pericole pentru sănătatea românilor.

PSD consideră totodată că este imperios necesară definirea unor protocoale şi proceduri de funcţionare ale sistemului de sănătate publică, a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care să aibă ca şi scop, pe lângă tratarea cazurilor apărute, şi informarea populaţiei cu un set minimal de cunoştinţe necesare, potrivit proiectului de moţiune obţinut de Agerpres.

 

 Implicarea domeniilor conexe

"Totodată, este necesară stabilirea la nivelul Guvernului României a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică, ce să reunească toate domeniile implicate în rezolvarea cazurilor şi prevenirea apariţiei altor cazuri, în care să participe reprezentanţii domeniilor conexe: agricultură, mediu, administraţie, alte instituţii, pe lângă domeniul medical, similar Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Este necesară stabilirea la nivelul Ministerului Sănătăţii la nivel regional, la nivel local şi judeţean a mecanismelor necesare pentru informarea populaţiei, coordonat de o structură funcţională unică de coordonare. Domnule ministru, este necesară evaluarea capacităţilor de spitalizare de care dispune Ministerul Sănătăţii şi ierarhizarea corectă a spitalelor din România. (...)

 

O campanie naţională de informare

 

Vă solicităm, domnule ministru, să stabiliţi un Program de profilaxie a îmbolnăvirilor personalului medical. Nu în ultimul rând, este necesară o campanie naţională de informare a populaţiei pe grupe de vârstă asupra pericolelor şi riscurilor de boală specifice în care să fie clar ce măsuri suplimentare trebuie să ia populaţia pentru a preîntâmpina apariţia altor cazuri", spune proiectul moţiunii, care ar putea fi intitulată "Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!".

 

“Sănătatea nu este o joacă!”

Potrivit PSD, "modul total neprofesionist în care această criză gravă a fost gestionată trebuie să înceteze", cu referire la situaţia bebeluşilor din Argeş. "Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru România! Până nu este prea târziu, faceţi un gest de onoare şi plecaţi, copiii noştri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră aţi arătat că vă lipseşte cu desăvârşire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul şi nepăsarea, spre binele copiilor noştri!", se mai arată în proiectul de text.

 

Omul sănătos, obiectivul sistemului de sănătate

Conform acestuia, Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2014 - 2020, aprobată de Guvernul Ponta în noiembrie 2014, este angajamentul României de a asigura şi promova sănătatea ca şi determinant cheie a unei dezvoltări durabile a societăţii româneşti, inclusiv din punct de vedere social, teritorial şi economic, ca motor de progres şi prosperitate al naţiunii, reprezentând documentul cadru menit să elimine punctele slabe identificate în sectorul de sănătate: reducerea inegalităţilor din sănătate, optimizarea utilizării resurselor în condiţii de cost-eficacitate şi îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a calităţii managementului la toate nivelurile. Factorii esenţiali pentru succesul acestei strategii sunt asumarea, implicarea şi acţiunea actorilor instituţionali şi a specialiştilor. Reuşita depinde de succesul în promovarea unei noi paradigme în care omul sănătos să fie obiectivul sistemului de sănătate.

 

Intervenţiile asumate de PSD

"Vă solicităm, domnule ministru, să respectaţi şi să definiţi în perioada imediat următoare programele de intervenţii asumate de PSD vizând: promovarea alăptării, profilaxia malnutriţiei la copii cu greutate mică la naştere, alimentaţia sănătoasă şi profilaxia obezităţii la copil, creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţi cu risc de deces neonatal, întărirea capacităţii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenţii medicali comunitari, moaşe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenţa medicală primară, maternităţi, ONG.

“Guvernul tehnocrat este puternic virusat”

De asemenea, vă solicităm să asiguraţi, conform programelor deja amintite, accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvată şi diversificarea serviciilor de asistenţă medicală primară cu accent pe serviciile profilactice. (...) Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat! Acestea sunt o parte dintre cuvintele spuse şi scrise de părinţii şi copiii României îngrijoraţi de evoluţia nefavorabilă a sănătăţii lor, dar şi a sistemului de sănătate din România. (...) Grupul parlamentar PSD care a efectuat analize locale şi naţionale, parlamentari social-democraţi, reprezentanţi ai comunităţilor României, consideră sănătatea alături de educaţie între priorităţile pe care fiecare român le consideră importante.

 

Moţiune simplă pe sănătate

Fiecare copil are dreptul la viaţă. Fiecare părinte are dreptul să ştie ce trebuie să facă să aibă un copil sănătos. Fiecare părinte vrea să aibă un copil sănătos. Drama părinţilor care îşi pierd copiii trebuie să înceteze! Bâlbele din sistem nu trebuie să mai bage copii în mormânt!", susţin iniţiatorii. Moţiunea simplă pe sănătate, anunţată în această săptămână de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi finalizată, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, în Biroul Permanent Naţional al partidului.